Rusia intareste securitatea fortelor sale in Siria dupa atacul cu rachete american

Rusia a luat măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea forțelor sale în Siria după atacul cu rachete de croazieră al SUA asupra bazei siriene Shayrat din 7 Aprilie, a declarat, Miercuri, ministrul Apărării rus, generalul de armată Serghei Șoigu, citat de DPA. Atacul american asupra bazei siriene din provincia Homs a reprezentat un real pericol pentru militarii ruși, a afirmat Șoigu, într-o alocuțiune rostită în deschiderea unei conferințe pe probleme de securitate la Moscova.

"Considerăm atacul cu rachete drept o încălcare gravă a dreptului internațional. Mai mult, acțiunile Washingtonului au reprezentat o amenințare pentru viețile militarilor noștri care luptă în Siria împotriva terorismului. Astfel de pași ne forțează să luăm măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea trupelor ruse", a reiterat generalul Șoigu, citat de TASS.

La 7 Aprilie, forțele americane, la ordinul lui Donald Trump, au lansat 59 de rachete de croazieră de tipul Tomahawk – de pe două distrugătoare americane, USS Ross și USS Porter din Marea Mediterană – asupra unei baze aeriene siriene din provincia Homs, ca răspuns la un presupus atac cu arme chimice atribuit de Occident regimului sirian în provincia Idlib. Potrivit Pentagonului, de la această baza ar fi decolat avioanele care au lansat atacul chimic asupra localității Khan Shaykhun.

Prezent la conferință, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că incidentul respectiv accentuează problemele dintre Rusia și SUA. "Aceasta reduce șansele de creare a unui front amplu împotriva terorismului", a spus Lavrov.

Responsabili americani au declarat în repetate rînduri că Washingtonul a avertizat dinainte Moscova cu privire la acest atac, știind de prezența unui număr redus de militari ruși la această bază, conform mass-media internaționale.

Rusia, principalul aliat militar al regimului de la Damasc, a intrat în conflictul din Siria la sfîrșitul anului 2015. O coaliție condusa de SUA desfășoară independent raiduri aeriene împotriva grupărilor jihadiste în Siria, precum Statul Islamic. (AGERPRES)