RUSIA ESTE PREGĂTITĂ DE CONSULTĂRI CU R. MOLDOVA, UCRAINA, GEORGIA DUPĂ SEMNAREA ACORDURILOR CU UE

Rusia este pregătită să iniţieze consultări cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina pe tema adaptării politicilor economice în urma semnării acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Itar-Tass.

"Rusia vrea ca Uniunea Europeană să aibă relaţii cu Statele Unite, dar să ia propriile decizii", a spus Lavrov. "Colegii noştri americani continuă să împingă Administraţia de la Kiev pe o cale a confruntării", a declarat Lavrov sîmbătă dimineaţă. "Şansele de soluţionare a crizei ucrainene ar fi mai mari dacă ar depinde doar de Rusia şi de Europa", a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Rusia este pregătită să iniţieze consultări cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina după ce aceste ţări au semnat acorduri de asociere cu UE, a precizat şeful diplomaţiei de la Moscova. "De aproape un an sîntem pregătiţi pentru astfel de consultări. Imediat ce proiectele de acord au fost publicate, noi am efectuat o analiză profesionistă, mai ales privind ţările din zona de liber-schimb a Comunităţii Statelor Independente - Ucraina şi R.Moldova", a precizat Lavrov.

"Vom analiza actuala situaţie din punctul de vedere al singurului criteriu - cum sînt afectate relaţiile comerciale cu Rusia şi cu alte state membre ale CSI. În mod clar sîntem preocupaţi pentru interesele Rusiei şi ale statelor din Uniunea Vamală - Belarus şi Kazahstan", a adăugat Lavrov, admiţînd că nu împărtăşeşte "perspectivele radicale", conform cărora semnarea acordurilor de asociere cu UE ar însemna o "sinucidere economică".

"Sîntem interesaţi în primul rînd să vedem care ar fi efectele asupra pieţei ruse ale importurilor fără taxe de bunuri intrare în Ucraina şi R.Moldova, situaţie care va genera înlocuirea mărfurilor moldovene şi ucrainene cu produse europene mai competitive şi ce se va întîmpla pe pieţele ţărilor din Uniunea Vamală - Rusia, Belarus şi Kazahstan", a continuat Lavrov.

Miercuri, Rusia avertiza că ar putea introduce "măsuri de protecţie" împotriva Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei dacă se va dovedi că acordurile de asociere pe care aceste ţări le-au semnat cu Uniunea Europeană vor afecta economia rusă. "Imediat ce acordurile pe care partenerii noştri din zona de liber-schimb a CSI intenţionează să le semneze cu UE vor intra în vigoare, dacă vom vedea că există efecte negative, vom lua măsuri de protecţie în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului", afirma miercuri Serghei Lavrov.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.

Discuţii între UE, Rusia şi Ucraina sînt programate în iulie, pe tema efectelor semnării Acordului de asociere. "Sîntem pregătiţi să avem consultări în orice format", a dat asigurări Lavrov.

Noile sancţiuni occidentale impuse pe fondul crizei din Ucraina ar putea avea consecinţe "grave" asupra creşterii economice a Rusiei, admite ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev. Rusia s-a pregătit pentru trei scenarii în cazul înăspririi sancţiunilor. "În cel mai rău caz, creşterea economică ar putea trece în mod grav într-o zonă negativă", a explicat Uliukaev. "Nivelul intestiţiilor ar putea scădea semnificativ, la fel veniturile, inflaţia va creşte, iar rezervele de stat se vor diminua", a explicat ministrul rus al Economiei. Liderii Uniunii Europene au oferit Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor măsuri concrete în scopul detensionării situaţiei în estul Ucrainei, în caz contrar avertizînd cu impunerea de sancţiuni suplimentare.

Mihai DRAGHICI, Mediafax