Rusia este dispusa sa discute cu SUA despre dezarmarea nucleara

Rusia este deschisă ideii de a discuta despre propunerea Preşedintelui american Donald Trump privind un nou acord cu privire la dezarmarea nucleară la care să participe SUA, Rusia şi China, dar nici o negociere nu este în prezent în curs, a declarat un consilier de la Kremlin Duminică, potrivit agenţiilor de presă Reuters şi TASS, scrie Agerpres. Citînd responsabili americani, Washington Post informa Joi că Donald Trump ceruse Administraţiei sale să lucreze la un nou acord asupra controlului armelor cu ruşii şi chinezii din cauza costurilor crescînde ale cursei înarmării nucleare.

Moscova este pregătită să discute această problemă, a afirmat Iuri Uşakov în cadrul unei declaraţii făcute la televiziunea publică rusă şi difuzată Duminică. „Pentru a începe, trebuie ca acordurile existente deja asupra controlului armelor să fie respectate”, a afirmat el. „Suntem pregătiţi, de asemenea, pentru noi acorduri, dar pentru aceasta este necesar să aibă loc discuţii oficiale şi din nefericire nici una nu este angajată pentru moment”, a adăugat consilierul pe probleme politice al Preşedintelui rus. Această declaraţie are un ton puţin mai optimist decît cea făcută Sîmbătă de purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, care a apreciat că iniţiativa lui Donald Trump „nu este serioasă”.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington în această problemă în continuare sensibilă s-au tensionat de cînd cele două ţări au decis să se retragă din Tratatul din 1987 privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).