RUSIA, DISPERATĂ DIN CAUZA HANDICAPULUI TEHNICO-MILITAR FAŢĂ DE SUA

Rusia va avea nevoie de aproximativ 10 de ani şi 6,1 miliarde de euro pentru crearea unei noi generaţii de portavioane, a declarat Serghei Vlasov, directorul general al Neva PKB, biroul care se ocupa de proiectarea portavioanelor ruse. Astfel, Rusia nu mai are nici o speranţă în a ajunge din urma Marina SUA, care în 2015 ar trebui să lanseze în exploatare primul portavion dintr-o noua clasa - Gerald Ford (CVN - 78).

"Astăzi, nu exista comanda pentru un portavion rusesc de noua generaţie. Costul unor astfel de nave variază între 100 şi 300 miliarde de ruble (2-6 mld euro). Dezvoltarea proiectului de portavion va dura aproximativ 10 ani. Portavioanele sînt incluse în programul de construcţii navale pînă în 2050, dar termenele reale vor fi mult mai lungi decît ne-am dori", a declarat Vlasov, citat de ITAR-Tass.

Acesta a mai spus că în Rusia exista furnizori de echipamente unice necesare pentru portavioane, dar unele vor trebui cumpărate în străinătate.

El a mai spus că în Rusia deja se lucrează la crearea unui lansator de avioane electromagnetic (catapulta) pentru portavioane. De dezvoltarea acestei catapulte se ocupa o organizaţie internă.

"Problema este că americanii lucrează la acest proiect de peste 10 ani. Iar prima lor catapultă electromagnetică va fi montată în 2016 pe noul portavion Gerald Ford", a declarat directorul general al Nevski PKB.

Catapulta de pe portavion este necesară pentru avioanele mai grele (gen aeronave radar, a căror greutate este prea mare pentru a permite simpla decolare de la rampa de lansare. Catapulta electromagnetică este un dispozitiv care permite aeronavelor să accelereze cu ajutorul unui propulsor de inducţie liniar. Acest principiu este utilizat şi la căile ferate de tip monorail.

Faptul că Marina rusă are nevoie de portavioane, conducerea flotei militare nu o spune în premieră. În 2009, Marele Stat Major al Marinei susţinea că concepţia de dezvoltare a flotei militare ruse, care acoperă perioada de pînă la 2050-2060, are în vedere crearea a cinci sau şase portavioane, construcţia cărora ar fi trebuit să înceapă în 2012. Cu toate acestea, fostul ministru rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, a spus că pentru toate acestea nu sînt bani.

Odată cu preluarea mandatului de către Serghei Şoigu, discuţiile despre portavioane au fost reluate. 

În prezent, Marina rusă deţine o singură navă cu capabilităţi de portavion, crucişătorul Amiral Kuzneţov.

Sursa: incomemagazine.ro