RUSIA DEVINE TOT MAI PREZENTA IN MALAEZIA

Rusia și Malaezia își vor aprofunda relațiile prin colaborarea în sfera apărării și a comerțului, constată publicația japoneză, analizînd contactele liderilor celor două țări la recentul summit din Singapore.

Summit-ul din Orașul Leului (așa se traduce Singapore) a adunat mulți lideri naționali, între care președintele rus Vladimir Putin și primul ministru malaiez Mahathir Mohamad. Este de remarcat că Putin a fost cel de al doilea lider cu care a avut tratative bilaterale Mahathir, după întîlnirea protocolară cu premierul țării-gazdă. Putin, de asemenea, a decis să se întîlnească cu Mahathir imediat după întrevederea cu președintele Singaporelui. Ținînd cont de interesele ambelor state în ceea ce privește avioanele de vînătoare rusești, precum și de sfera comerțului, ne putem aștepta că Malaezia și Rusia se vor orienta spre o colaborare mai aprofundată în domeniile apărării și comerțului.

În prezent Malaezia dispune de 28 de avioane de luptă, produse în Rusia. Din acestea, 18 SU-30 au fost procurate de guvernul anterior în anul 2003. Celelalte zece sînt avioane de vînătoare MiG-29, care au început serviciul în flota regală Malaeziană în 1995. În anul trecut, cînd în Malaezia era alt guvern, a fost făcut public planul procurării avioanelor rusești în sumă de 2 miliarde de dolari, însă acesta a eșuat după victoria neașteptată a lui Mahathir. Noul guvern a spus că în Malaezia este o necesitate acută de a lărgi parcul de aviație militară.

Din punctul de vedere al reparării și modernizării – apelul la Rusia, ca producător original, este logică. De fapt, este singura variantă pentru Mahathir și guvernul său. Presa a scris că, în cadrul întrevederii cu Putin, premierul Malaezian i-ar fi spus că Malaezia dorește să se învețe să repare și să piloteze avioanele rusești.

Colaborarea militară și tehnică între Malaezia și Rusia a început în 1994 și a fost aprofundată în 1999, după crearea unei comisii mixte interguvernamentale. Dacă Malaezia va decide să se adreseze Rusiei pentru ajutor suplimentar, vor reveni și alte modalități de colaborare – de la transmitere a tehnologiilor la schimbul de experiență. Toate acestea vor căpăta un caracter sistematic. În plus, s-ar putea reveni la propunerea lansată în 2016, care viza elaborarea în comun a anumitei tehnici militare.

Pe lîngă chestiunile de apărare, în cadrul întrevederii dintre Putin și Mahathir au fost abordate și aspecte care țin de aprofundarea relațiilor comerciale. La momentul actual, majoritatea exportului Malaezian în Rusia ține de sfera producției de mașini, iar 70% din exporturile Rusiei în Malaezia sînt produse minerale. Acest fapt denotă o posibilitate bună de diversificare a comerțului bilateral.

După The Diplomat, Japonia