Rusia crede ca in Romania ar putea fi amplasate rachete Tomahawk cu incarcatura nucleara

Ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat Vineri, într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24, că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală. ‘Noi nu putem să închidem ochii la faptul că, potenţial, în cel mai rău scenariu, 24 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară ar putea să apară pe uscat. Nu ştiu cînd vor fi ele fabricate de americani, dar deja există posibilitatea desfăşurării lor în România’, susţine Riabkov, după ce Moscova a acuzat în mai multe rînduri că la baza Deveselu ar exista platforme terestre capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune Tomahawk.

‘Alte 24 de rachete Tomahawk vor apărea şi în Polonia, cînd aici va fi amplasat sistemul Aegis Ashore în cadrul scutului antirachetă’, a spus ministrul rus adjunct de Externe, calculînd că, în total, în apropierea Federaţiei Ruse se vor afla 48 de rachete de croazieră, cu o rază de acţiune de pînă la 2.500 de km. ‘Trasaţi pe hartă raza cu compasul şi veţi vedea care zone din partea europeană a Federaţiei Ruse vor intra în raza de acţiune a acestor rachete’, a adăugat el.

Serghei Riabkov a subliniat, de asemenea, că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare. De fapt, în ultimii ani, Rusia susţine că elementele sistemului antirachetă american din Europa de Est ar avea o dublă utilitate, atît defensivă - în scop de interceptare -, cît şi ofensivă, adică atacuri cu rachete de croazieră. România a subliniat în repetate rînduri că dispune doar de rachete interceptoare la baza de la Deveselu şi nu de rachete balistice. ‘Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susţin că, în prezent, nu au intenţia de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore’, a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus.

Preconizata retragere a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) va da o lovitură majoră sistemului actual de control al armelor pe plan internaţional, a declarat Riabkov, potrivit căruia, declanşînd o nouă cursa a înarmărilor, Washingtonul doreşte epuizarea economică a Rusiei. ‘Ei (americanii) încep, se pare, un joc pentru epuizarea noastră economică prin intermediul unei curse a înarmărilor’, a spus el. ‘Ei nu înţeleg că noi am tras învăţăminte bune din trecut, iar răspunsurile noastre la orice provocări potenţiale vor fi sustenabile: nu ieftine, dar nici să ne ruineze’, a adăugat ministrul rus.

Rusia ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea în legătură cu planurile SUA de a renunţa la Tratatul INF, a menţionat oficialul rus, adăugînd că Armata rusă va dispune în curînd de noi arme, precum noul dispozitiv strategic hipersonic Avangard sau noua racheta hipersonică Kinjal, instrumente menite să neutralizeze o potenţială ameninţare din partea SUA sau din orice altă direcţie.