RUSIA CISTIGA TEREN DIN CONTUL SUA

Prezența Rusiei în Afganistan înrăutățește considerabil pozițiile Washingtonului în Orientul apropiat. Știrile din Afganistan devin tot mai neplăcute pentru administrația Casei Albe. Conducerea Afgană, susținută de Statele Unite, măcinată de corupție și contradicții interne, pierde controlul asupra teritoriului țării. Potrivit raportului CIA, scade simțitor numărul forțelor de securitate afgane, în schimb tot mai multe regiuni trec sub controlul insurgenților, apar tot mai multe celule ale statului islamic. Organizația teroristă Taliban (interzisă în Rusia) își fortifică pozițiile. După cum a recunoscut ministrul apărării SUA James Mattis, ”în Afganistan Statele Unite nu înving, dar talibanii își consolidează pozițiile”.

Pe fundalul problemelor, legate de securitatea din Afganistan, Washingtonul s-a ciocnit de o nouă provocare, apărută după decizia Rusiei de a reveni în regiune. Eșecurile guvernului de la Kabul, susținut de SUA, Rusia le consideră o dovadă a incapacității Statelor Unite de a stabiliza situația într-un viitor previzibil. Astfel Rusia își va proteja interesele în regiune și va juca un rol mai important în tot Orientul apropiat din contul Washingtonului. În ultimul timp Moscova practică o diplomație activă în Afganistan, avînd relații stabilite anterior cu talibanii.

După plecarea trupelor sovietice din Afganistan, Moscova s-a străduit să se țină cît mai departe de țara respectivă. Ea presupunea că nici afganezii, nici americanii nu vor saluta prezența Moscovei în regiune. În ultimii 15 ani Moscova, în general, a susținut eforturile SUA de a stabiliza situația din regiune.

Însă în prezent Rusia și-a asumat un rol mult mai activ în conflictul afganez, ceea ce a fost determinat de înrăutățirea situației în interiorul Afganistanului. Pentru Moscova, dar și pentru toată lumea a devenit evident: operațiunea anti-teroristă, condusă de SUA încă din anul 2001, nu a stabilizat Afganistanul și s-a soldat cu eșec. În același timp, revenirea Moscovei în regiune este doar o parte a unei strategii mai largi, care va limita rolul SUA în Orientul apropiat și în Africa de Nord. De asemenea, prin implicarea Rusiei va fi diminuată răspîndirea extremismului și terorismului. Statelor Unite le va rămîne doar să contempleze cum Moscova umple vidurile de putere din Orientul apropiat…

După Russia Matters, SUA