Rusia cere Occidentului sa stea de-o parte in ‘operatiunea antiterorista’ din Idlib

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi-a exprimat Miercuri speranţa că ţările occidentale nu vor împiedica „operaţiunea antiteroristă” din Idlib, ultima regiune siriană care nu se află sub controlul forţelor guvernamentale ale Siriei, informează AFP, potrivit agerpres. „Sper că partenerii noştri occidentali nu vor favoriza provocările, nu vor împiedica operaţiunea antiteroristă” din Idlib, a declarat el în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său saudit Adel al-Joubeir, în condiţiile în care regimul de la Damasc încearcă să recucerească regiunea. Soarta provinciei Idlib a suscitat în ultimele zile îngrijorarea Occidentului, care a atenţionat Marţi împotriva „consecinţelor catastrofale” ale unei ofensive militare, cu ocazia unei reuniuni consacrate situaţiei umanitare din Siria, desfăşurată la ONU.

Lavrov le-a imputat occidentalilor că „reîncălzesc în mod activ” subiectul „aşa-zisului atac chimic” care să fie imputat Guvernului sirian. Armata rusă i-a acuzat Sîmbătă pe rebelii sirieni că pregătesc o ‘provocare’ cu arme chimice în provincia Idlib, pentru a face responsabil regimul de la Damasc şi a justifica astfel lovituri occidentale asupra poziţiilor forţelor guvernamentale. Moscova a mai afirmat că serviciile secrete britanice ‘participă activ’ la această ‘provocare’ în Idlib.

În Aprilie, forţele americane, franceze şi britanice au lovit cu rachete ţinte ale regimului sirian ca reacţie la un atac chimic la Duma, în apropiere de Damasc, imputat forţelor lui Assad. În replică, Rusia a denunţat o ‘înscenare’.

Regiunea Idlib (Nord-Vest), care se învecinează cu Turcia, este dominată în proporţie de 60% de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, format din membri ai fostei ramuri Al-Qaida) şi numără de asemenea o multitudine de grupări rebele. O ofensivă a regimului pare aici iminentă, însă depinde de un acord cu Turcia, susţinătoarea tradiţională a insurgenţilor, negocierile între Moscova şi Ankara intensificîndu-se în ultimele săptămîni.

„Există o înţelegere politică totală între Moscova şi Ankara: este urgent să se disocieze ceea ce se numeşte opoziţia moderată de terorişti şi să se pregătească o operaţiune împotriva lor, minimizînd pe cît posibil riscurile pentru populaţia civilă”, a dat Lavrov asigurări Miercuri. „În orice caz, este necesar să fie lichidat acest abces”, a subliniat el. Mass-media ruse au informat că Rusia şi-a întărit în ultimele zile prezenţa militară în largul Siriei, temîndu-se de lovituri ale Occidentului împotriva forţelor lui Bashar al-Assad.