RUSIA, CAMPIOANA MONDIALĂ LA „SPĂLATUL” BANILOR „MURDARI”

Nici dintr-o ţară a lumii nu „s-a scurs” în anul 2011 atîta amar de bani ca din Rusia, constată publicaţia periodică „Basler Zeitung” din Elveţia. Deşi sume fantastice de bani se scurg anual din multe state africane, valoarea lor ridicîndu-se la 5,7 procente din Produsul Intern Brut al ţării, potrivit centrului american Global Financial Integrity, în 2011, din Rusia au „plecat” pe căi ilegale peste 190 miliarde de dolari SUA, cel mare flux de bani murdari.

Printre primele zece ţări ale lumii cu cel mai înalt circuit al banilor „murdari” mai figurează India, Malaiezia, Arabia Saudită, Mexic, Brazilia, Tailanda, Africa de Sud. Din 150 de state în curs de dezvoltare pe parcursul anului 2011 „s-au evaporat” cam 950 miliarde de dolari SUA. Suma respectivă depăşeşte de 10 ori mărimea ajutorului financiar global acordat de comunitatea internaţională.

Comparat cu anul anterior, volumul banilor, „spălaţi” a crescut cu aproape 14 procente. Însă, experţii cred că suma reală a banilor dispăruţi poate fi cu mult mai mare, întrucît calculele se bazează pe datele privind relaţiile comerciale, economice ale diferitor ţări. Adică, nu s-a avut în vedere circulaţia banilor lichizi, transferurile de mijloace băneşti, care se fac prin canale tradiţionale ca, de exemplu, în Africa. În timp ce multe achitări în mediul criminal, îndeosebi traficul de droguri şi de oameni, se realizează anume cu bani cash.

De-a lungul anilor 2002-2011, conform datelor cercetătorilor americani, din ţările în curs de dezvoltare s-au scurs aproape 6 miliarde de dolari SUA. Reiese că sumele de bani „spălaţi” creşteau anual în mediu cu peste 10 procente. Potrivit acestora, liderul mondial al deceniului trecut în ce priveşte „scurgerea” banilor a fost China, din care „ s-au evaporat” peste 1 trilion de dolari SUA, fiind urmată de Rusia, care a pierdut 880 miliarde de dolari SUA. Pe locul trei se afla Mexic, din care s-a pierdut aproape jumătate de miliard de dolari SUA. În afară de aceste trei state, cu scurgeri masive de bani se confruntau Malaiezia, India, Arabia Saudită, şi Brazilia. Irakul, ruinat de război şi terorism, deţinea poziţia 9. Pe locul 10 se afla Kenia, slăbită de acţiunile necontenite de război.

Circulaţia ilegală a banilor reprezintă cea mai mare problemă pentru statele africane. Dacă la scara planetei acest fenomen criminal se ridică la 4 procente din Produsul Intern Brut, atunci pe continentul „negru” dimensiunea lui atinge 5,7 procente. Raportînd cantitatea totală de bani „spălaţi” din ţările africane la circuitele comerciale ale acestora, ar reieşi că Africa poate finanţa toată lumea.

De altminteri, tocmai pentru ţările continentului respectiv „scurgerea” ilegală de bani comportă consecinţe dezastruoase. Or, pornind de la premisa că guvernele din partea locului se dovedesc ineficiente, iar mediul investiţional arată prost nu se poate conta pe o creştere economică. Măsurile de combatere a fenomenului banilor „spălaţi” aplicate de statele africane nu dau rezultate, în opinia experţilor americani, ceea ce denotă implicarea ţărilor din Occident.

Deşi autorului raportului nu precizează unde ajung banii „murdari”, Mark Hepkenpat, expertul financiar al grupului de organizaţii elveţiene de caritate Allianz Sud, presupune că mare parte din aceste mijloace băneşti dubioase este depusă în conturile băncilor din Elveţia. De altfel, acesta porneşte de la faptul că Elveţia a blocat sume mari de bani acumulate în conturile bancare ale unor persoane influente, precum foştii conducători ai Egiptului şi Tunis. Pe de o parte, este bine că banii „murdari” pot fi blocaţi imediat, spune expertul, însă aceştia nu trebuie să ajungă în conturi bancare. De aceea, acesta insistă că băncile trebuie să se arate preocupate de originea banilor pe care îi primesc de la clienţi.

Vlad LOGHIN