Rusia avertizeaza ca va lovi trupele sustinute de Statele Unite in Siria daca va fi provocata in continuare

Rusia a avertizat că va lovi trupele susţinute de Statele Unite din Siria dacă forţele sale vor ajunge din nou sub focul acestora, anunţă Reuters, după ce oficialii americani au făcut publică o reuniune dintre generalii americani şi cei ruşi în scopul de a evita astfel de incidente. Avertismentul transmis de Rusia subliniază tensiunile în creştere dintre Moscova şi Washington în ceea ce priveşte conflictul din Siria. Deşi ambele state au ca inamic declarat gruparea teroristă Stat Islamic, Rusia şi Statele Unite se află într-o cursă, prin intermediul forţelor pe care le susţin, pentru dobîndirea de influenţă strategică şi resursele potenţiale din zonă ce constau în cîmpurile petroliere din Estul Siriei.

Ministrul rus al Apărării a declarat că forţele susţinute de Statele Unite, Forţele Democrate Siriene (SDF), au ocupat poziţii pe malul estic al fluviului Eufrat împreună cu trupele speciale americane, şi că, în două ocazii separate au deschis focul cu lovituri de artilerie asupra trupelor siriene ce operau alături de trupele speciale ale armatei Rusiei. „Unui reprezentat al comandamentului forţelor armate al Statelor Unite din Al Udeid (centrul de comandă operaţional al armatei Statelor Unite aflat în Qatar) i s-a comunicat în termeni lipsiţi de echivoc că orice încercare de a deschide focul din zonele controlate de luptătorii SDF va fi suprimată rapid”, a afirmat într-un comunicat Gen. Igor Konashenkov.

„Punctele de foc din acele zone vor fi suprimate imediat prin toate mijloacele militare”, s-a subliniat în declaraţia citată. Oficialii americani au comunicat presei că mai mulţi generali americani au avut o serie de întîlniri directe cu generalii ruşi în această săptămînă în scopul de a evita confruntările accidentale. „Aceştia au avut o serie de întîlniri directe, şi-au confruntat hărţile şi o serie de grafice”, a afirmat Col. Ryan Dillon, purtătorul de cuvînt al coaliţiei susţinute de către Statele Unite, adăugînd că aceasta a fost prima întîlnire de acest tip de la începutul conflictului. Acesta nu a oferit alte detalii cu privire la acestă întîlnire, în ceea ce priveşte participanţii sau locaţia acesteia.

În urmă cu cîteva zile, ministrul Apărării rus a acuzat „spionii” americani de iniţierea unei ofensive jihadiste împotriva trupelor guvernamentale din Nord-Vestul Siriei. Ministrul a afirmat Miercuri seară că 29 de militari ruşi au fost încercuiţi de către luptătorii jihadişti şi că au fost nevoiţi să iniţieze o misiune complexă pentru salvarea acestora utilizînd inclusiv forţele aeriene. „Conform informaţiilor noastre, serviciile de informaţii americane au iniţiat această ofensivă în scopul de a opri ofensiva trupelor guvernamentale la Est de Deir al-Zor”, a afirmat Gen. Sergei Rudskoi, citat de Reuters.

Armata siriană, susţinută de către avioanele de vînătoare ale Rusiei, a capturat un teritoriu de pînă la 160 de km la Vest de fluviul Eufrat luna aceasta, ajungînd la graniţa provinciei Rakka. Trupele siriene au trecut de asemenea şi în teritoriul aflat la Estul Eufratului, o zonă controlată de către trupele SDF, o alianţă de luptători kurzi şi arabi susţinuţi de către armata Statelor Unite. Această convergenţă a celor două ofensive, ce sunt practic rivale, a condus la creşterea tensiunilor în zona Deir al-Zor. Sîmbătă, forţele SDF au declarat că au fost atacate de către avioanele de luptă ale Rusiei şi de către forţele guvernamentale, fapt negat de către Moscova. Luni, forţele SDF au avertizat împotriva unor noi înaintări ale forţelor guvernamentale la Est de Eufrat. A doua zi, ministrul Apărării rus a declarat că apele fluviului au crescut imediat ce trupele guvernamentale au început traversarea fluviului, sugerînd că acest lucru s-ar fi putut întîmpla doar dacă barajele aflate sub controlul forţelor susţinute de către SUA au fost deschise.