Rusia avertizeaza asupra unui posibil conflict mondial – Dezmembrarea Tratatului INF creste riscul unei confruntari directe

Rusia a anunţat Sîmbătă că dezmembrarea Tratatului privind Forțele Intermediare (INF) ar putea duce la o cursă a înarmării și la o confruntare directă între mai multe regiuni globale, după ce propunerea Moscovei a fost respinsă prin votul Organizației Națiunilor Unite, relatează Reuters, scrie mediafax. Moscova a înaintat o rezoluție în sprijinul pactului nuclear din perioada Războiului Rece care interzice Moscovei și Washingtonului să amplaseze rachete terestre cu rază scurtă și intermediară de acţiune în Europa. Ministerul de Externe al Rusiei a transmis într-o declarație că ONU nu a votat în favoarea propunerii. „O nouă lovitură a fost dată arhitecturii globale privind securitatea și stabilitatea. Acum, odată cu prăbușirea tratatului INF, mai multe regiuni globale ar putea fi aruncate în cursa înarmărilor sau chiar într-o confruntare directă”, se arată în declaraţie.

Washingtonul a amenințat că va ieși din acord, spunînd că Moscova nu l-a respectat.

Joi, Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că au crescut riscul unui război nuclear, amenințînd cu respingerea tratatului cheie de control al armelor și refuzul de a discuta despre un alt pact care expiră în curînd.