RUSIA AR PUTEA ANEXA REGIUNEA TRANSNISTREANĂ A MOLDOVEI

Scenariul anexării Transnistriei de către Rusia este puţin probabil în circumstanţele actuale, pentru că regiunea ar deveni o enclavă izolată pe care Rusia nu o va putea proteja din punct de vedere militar. Însă, în eventualitatea în care şi alte părţi ale Ucrainei de sud ar opta să se unească cu Rusia, anexarea Transnistriei ar putea deveni mai fezabilă, a spus profesorul de ştiinţe politice la Universitatea din Ottawa, Ivan Katchanovski, pentru publicaţia canadiană The Globe and Mail.

În articolul întitulat „Având de furcă cu propriii separatişti, Moldova priveşte cu îngrijorare către Rusia”, publicaţia scrie că „în timp ce Rusia întreprinde proceduri juridice în vederea anexării Crimeei, apar îngrijorări tot mai mari că un Kremlin însetat de pământuri şi-ar putea îndrepta privirea dincolo de Ucraina în încercarea de a interveni şi în alte foste state sovietice”.

În context, The Globe and Mail face referire la demersurile recente ale administraţiei de la Tiraspol, precum şi la reacţiile oficialităţilor de la Chişinău. „Există semne că guvernul separatist transnistrean vede în anexarea Crimeei de către Rusia o oportunitate de a merge pe o cale similară. Preşedintele parlamentului transnistrean a solicitat Moscovei să anexeze şi acest teritoriu, fapt ce a declanşat o reacţie promptă din partea preşedintelui moldovean Nicolae Timofti, care a spus că Rusia ar face „o greşeală” dacă ar da curs solicitării”.

Publicaţia aminteşte că, toamna trecută, Rusia a interzis importurile de vinuri moldoveneşti, „fapt văzut de mulţi ca fiind o răzbunare pentru determinarea ţării de a se apropia mai mult de Europa. UE a reacţionat prompt, liberalizând accesul vinurilor moldoveneşti în Europa, lansând astfel un semnal de susţinere pentru Moldova în faţa presiunilor crescânde din partea Rusiei”.

The Globe and Mail îl citează pe Jeff Sahadeo, directorul Institutului de Studii Europene şi Eurasiatice din cadrul Universităţii Carleton, care spune că, în ultimii ani, atât Georgia, cât şi Moldova au înaintat pe calea integrării europene, „iar ruşii s-au tot căznit să împiedice asta”.

Sursa: IPN