RUSIA A REVENIT IN AMERICA LATINA

La poalele vulcanului, de unde se vede bine sediul Ambasadei SUA, muncitori din Nicaragua finalizează lucrările unui complex de edificii rusești. După zidul de beton pot fi observate cîteva clădiri vopsite în culorile drapelului rusesc, precum și antene parabolice. Guvernul din Nicaragua susține că e doar o platformă rusească pentru funcționarea sistemului GPS.

Peste trei decenii după ce această țară mică din America latină a devenit o monedă de schimb în războiul rece cu Washingtonul, Rusia iarăși a arborat drapelul său în Nicaragua. În ultimii doi ani Moscova a consolidat colaborarea cu această țară în domeniul securității, livrîndu-i tancuri și armament şi expediind încolo experți militari.

Revenirea Rusiei în Nicaragua face parte din politica Kremlinului de consolidare a pozițiilor sale în America latină.

În timp ce politicienii de la Washington încearcă să se descurce cu legăturile dintre Trump și Moscova, funcționarii americani ghicesc despre adevăratele scopuri ale Moscovei în America latină. Analiștii califică pașii Rusiei în America latină ca un răspuns la prezența masivă a SUA în Europa de Est. Concluzia e simplă: și Rusia se poate apropia de frontierele SUA.

Jocurile de spionaj dintre Moscova și Washington sînt bine cunoscute în Nicaragua, țară implicată direct în războiul rece. Uniunea Sovietică și Cuba au sprijinit guvernul lui Daniel Ortega, în timp ce FBI a susținut detașamentele de ”contras”.

Destrămarea Uniunii Sovietice a pus capăt conflictelor din statele implicate în războiul rece. Însă pe parcursul ultimilor ani, în special pe timpul lui Putin, Rusia a reușit să-și extindă influența în lume. În America latină, de asemenea: Rusia a vîndut Venezuelei armament în sumă de cîteva miliarde de dolari. Elicopterele militare rusești sînt folosite în Peru, Argentina și Ecuador. Moscova a reușit să consolideze și relațiile economice cu mai multe state ale Americii latine, inclusiv Mexic și Brazilia.

După The Washington Post, SUA