RUSIA A RECUCERIT POZITIA DE LIDER AGRICOL

Rușii întotdeauna au fost foarte inventivi, mai ales în caz de dificultăți sau pierderi. Însă într-un anumit domeniu rușii nu au nevoie să trișeze: după decenii de încercări de a ajunge Statele Unite din urmă, Rusia și-a depășit concurentul la capitolul exportului de grîu.

În ceea ce privește sectorul de producție, Rusia, deocamdată se situează pe poziția a patra din lume. Însă agricultorii din regiunea Volgăi au reușit un record istoric. Dacă e să luăm două sorturi de bază a cerealelor, Rusia a colectat o cantitate nemaivăzută pînă acum, în special de grîu. În acest mod Rusia a contribuit semnificativ la scăderea prețului grîului pe piața internațională. Și, s-ar părea că în timpul apropiat situația nu se va schimba.

Potrivit prognozelor ministerului agriculturii din SUA, în anul curent se așteaptă o scădere a recoltării grîului cu 15 milioane de tone – pînă la 738 de milioane de tone. Faptul că Rusia, posibil, va scădea nesemnificativ creșterea cerealelor nu va schimba nimic în ansamblu și ne permite să credem că în anii 2017/2018 poate depăși și Uniunea Europeană la capitolul export. Iar pentru Moscova, accederea în ”liga superioară” aduce nu doar satisfacție morală, ci și consolidarea încrederii în sine, grație faptului că structura exportului, în care domină petrolul, gazul și armamentul, acum se lărgește din contul producției agrare.

Este și o dată semnificativă – la 100 de ani de la revoluția din 1917 și acapararea puterii de către bolșevici – Rusia, ca pe timpurile țariste, iarăși a devenit lider mondial în agricultură.

Doar pe timpul președinției lui Vladimir Putin persoanele fizice au primit dreptul să cumpere loturi mari de pămînt pentru lucrări agricole. Ca urmare, mai mulți magnați au procurat pămînturi în regiunea Volgăi și la sudul Rusiei. Astfel, investițiile în sectorul agricol au devenit o afacere profitabilă în Rusia. La acest lucru a contribuit și embargoul asupra importului de producție agricolă, introdus de Putin ca răspuns la sancțiunile economice, impuse de Occident în anul 2014.

După Die Welt, Germania