RUSIA A LASAT AMERICA IN AFARA JOCULUI

Rusia, Turcia și Iranul îi semnalează Washingtonului că americanii au rămas în afara jocului și că după distrugerea statului islamic anume puterile regionale vor dicta condițiile.

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că anume aceste trei state vor decide în ce mod va fi restabilită pacea și stabilitatea în Siria. Iar potrivit Hurriyet Daily News, miniștri de externe din Moscova, Ankara și Teheran vor avea o întrunire mai întîi în Antalia, apoi la Soci, la care va participa și liderul rus Vladimir Putin, omologul său turc Recep Erdogan, precum și conducătorul Iranului, Hassan Rouhani.

În acest an se observă că oficialii turci tot mai activ critică politica externă a Statelor Unite.

Erdogan a acuzat Washingtonul că nu și-a respectat promisiunea, privind retragerea kurzilor și a ”forțelor democrate siriene” din regiunile ocupate anterior de statul islamic și care au fost eliberate. ”Din păcate, administrația de astăzi a Statelor Unite ne spune că va colabora cu forțele democrate siriene. Nu ar trebui să facă acest lucru. Noi am fost în regiune înaintea americanilor și știm bine cine și ce reprezintă”, a spus Erdogan.

Ibrahim Kalin, consilier al președintelui turc, a declarat pentru publicația Daily Sabah, că ”există tot mai multe semnalmente, că SUA folosesc statul islamic și așa-zisele forțe democrate siriene, pentru a rămîne în regiune în calitate de oponent al forțelor ruso-turco-iraniene”. ”Acest lucru demonstrează absurditatea politicii americane, care presupune că o anumită organizație teroristă trebuie să lupte cu alți teroriști”, a concluzionat Kalin.

Potrivit reprezentantului Kremlinului, Dmitri Peskov, Moscova tratează întrunirea dintre Rusia, Turcia și Iran drept ”un summit al statelor-garante al procesului de reglementare politică în Siria”. Mai mulți analiști politici consideră că întrunirea de la Soci reprezintă o importantă mișcare diplomatică, care depășește dimensiunile regionale.

Rusia, Iranul și Turcia au avut întotdeauna poziții și abordări diferite în conflictul sirian. Însă aceste trei state au știut în ultimul an să-și armonizeze relațiile, astfel ca Statele Unite să rămînă în afara oricărui joc din regiune. Așadar, summit-ul trilateral va fi încă o dovadă a faptului că SUA sînt incapabile să elaboreze o strategie eficientă.

După The Jerusalem Post, Israel