Rusia a lansat cu succes Angara A5, o racheta de ultima generatie

Rusia şi-a lansat cu succes Luni, la aproape şase ani după ultimul test, racheta cu rază lungă de acţiune de nouă generaţie de tip Angara – prima dezvoltată în ţară de la căderea Uniunii Sovietice, relatează AFP, potrivit news.ro. Unica lansare a unei rachete grele de tip Angara a avut loc la sfîrşitul lui 2014, iar de atunci s-au acumulat o serie de întîrzieri în acest program menit să înlocuiască vechile lansatoare de tip Proton, a căror tehnologie datează din anii ’60. Racheta a decolat Luni, aşa cum s-a prevăzut, de la cosmodromul militar Pleseţk (nord), la ora 5.50 GMT.

”La momentul prevăzut, la 12 minute şi 28 de secunde de la decolare, blocul orbital al rachetei de tip Angara A5 (…) s-a despărţit de cea de a treia treaptă”, a anunţat într-un comunicat Agenţia spaţială rusă Roskosmos, care salută o lansare ”reuşită”. ”Zboară, la naiba!”, a scris pe twitter directorul Roskosmos Dmitri Rogozin, care postează o imagine cu racheta în poligon.

Racheta de tip Angara a fost concepută în vederea înlocuirii lansatoarelor de tip Proton, ale căror prime versiuni datează din anii ’60 şi care au fost victime ale mai multor eşecuri în ultimii ani. O comisie de anchetă a descoperit ulterior defecte la majoritatea motoarelor produse pentru racheta cu rază lungă de tip Proton.

Angara foloseşte totodată o tehnologie ”mai curată”, fiind propulsată cu un amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant decît combustibili toxici folosiţi în cazul lansatoarelor de tip Proton.

Programul Angara a înregistrat însă întîrzieri importante, iar calendarul stabilit de către autorităţile ruse la momentul primului test, în 2014, nu a fost respectat.

Racheta care a decolat Luni ar fi urmat să zboare prima oară la 3 Noiembrie, o dată amînată în mai multe rînduri.