RUSIA A INTERZIS IMPORTUL DE LEGUME SI FRUCTE MOLDOVENESTI PE PIATA RUSA PRIN BELARUS

Serviciul federal rus de supraveghere fitosanitară Rosselhoznadzor a suspendat temporar, din 14 martie, importul de legume şi fructe, cu certificate fitosanitare moldoveneşti, pe piața rusă prin Belarus.

Federația Rusă are suspiciuni că prin Belarus se fac reexporturi de mere și pere din Uniunea Europeană sub marca Republicii Moldova. La începutul lunii martie, șefului autorității de supraveghere a pieței agroalimentare, Serghei Dankvert, declara că Rusia va înăspri regulile de intrare pe piața sa prin adoptarea unor măsuri care îi va obliga pe exportatorii moldoveni de mere și pere să livreze producția doar prin punctele de control din Rusia situate în regiunile Belgorod, Kursk și Breansk, iar certificatele de import vor fi supuse unui control riguros.

”Volumul de produse vegetale, precum și morfologia lor sugerează faptul că sub pretextul că sînt din Moldova, se fac, de fapt, livrări de produse din UE. În acest sens, Rosselhoznadzor nu exclude posibilitatea de a introduce restricții la importul de astfel de produse pentru companiile care au fost implicate în astfel de scheme ilegale”, se arăta într-un comunicat al inspecției ruse difuzat în luna ianuarie.

Investigații mass-media au arătat că sute de tone de mere din Polonia, cu certificate de origine din Republica Moldova, sînt exportate în Belarus și ulterior reexportate în Federația Rusă, iar Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal pe numele unui responsabil de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică. La mijlocul anului 2015 exporturile au fost reluate cu titlu de experiment, iar numărul companiilor autorizate să facă livrări pe piața rusă a crescut treptat.

Anterior, aproximativ 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane de dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane de dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.