Rusia a informat SUA in legatura cu instalarea unor zone de securitate in Sud-vestul Siriei

Rusia a informat Statele Unite, Iordania şi Israelul în legătură cu instalarea unor zone de securitate în Sud-vestul Siriei, a anunţat Luni armata rusă, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Colonelul Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei Generale Operaţionale a Statului Major al armatei ruse, a precizat că au fost stabilite două puncte de control şi zece puncte de observare de-a lungul aşa-numitei linii de contact din Siria.

"Am informat colegii noştri din Statele Unite, Iordania şi Israel prin intermediul canalelor diplomatice militare, înainte de desfăşurarea forţelor de control ruse în jurul perimetrului din Sud-vestul Siriei. Zonele de securitate au fost instalate pe 21 şi 22 iulie şi au scopul de a susţine regimul de încetare a focului, facilitarea accesului nestingherit al proviziilor umanitare, trecerea refugiaţilor şi a persoanelor strămutate temporar", a spus Rudskoi.

Cel mai apropiat post militar rus de linia de contact este la 13 kilometri, cu referire la zona în care se află forţele israeliene şi siriene din apropierea Platoului Golan, a mai precizat colonelul rus.

În cadrul discuţiilor de la Astana din luna Mai, Rusia a venit cu propunerea de a instaura zone de securitate în provincia Idlib (Nord-Vest), în Nordul oraşului Homs, în Ghouta de Est şi în Sudul Siriei.

Siria se confruntă, începînd din Martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria/Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi. (Mediafax.ro)