RUSIA A DEVENIT O PARTE A SOLUTIEI PENTRU ORIENTUL APROPIAT

Deși Rusia și Arabia Saudită ocupă poziții diferite asupra conflictului din Siria, Salman Al Saud a sosit la Moscova în prima vizită oficială din istorie. Comentatorii politici consideră că Rusia dispune de argumente și atuuri, pentru a obține apropierea dintre Arabia Saudită și Iran.

Arabia Saudită susține opoziția Damaskului în timp ce Rusia îi oferă sprijin lui Bashar Assad. Igor Delanoë, doctor în științe istorice și autor al cărții ”Rusia. Scopul – revenirea în Orientul apropiat”, consideră că El Riad are nevoie de Moscova pentru a-și consolida propriile poziții în regiune, unde crește influența Iranului.

Potrivit lui Delanoë, situația politică și militară din regiune s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani. Armata rusă deja de doi ani este prezentă în Siria. Pentru Arabia saudită Moscova a devenit o parte a soluției problemei, nu însăși problema precum anterior. Acum ceva timp în urmă El Riad considera că Asad trebuie să plece, însă astăzi el nu mai poate pierde războiul. Adică, în plan militar situația s-a inversat. Părțile implicate în conflict s-au apropiat de momentul-cheie. Pe de o parte – statul islamic (interzis în Rusia) a cedat mult pozițiile și nu a elaborat strategia de luptă în afara teritoriilor ocupate. Pe de altă parte negocierile diplomatice au ajuns în faza finală, cînd nimeni nu dorește formarea unor zone noi de tensiuni.

Trebuie de înțeles că acordurile diplomatice, care se încheie acum poartă un caracter tactic, menite să creeze condiții pentru o înțelegere politică finală la Geneva. Astfel, a sosit ora Rusiei, pentru că ea va dicta condițiile cele mai importante. Și diplomații de la Moscova înțeleg foarte bine că succesul oricărei înțelegeri asupra Siriei depinde și de poziția statelor din Golful Persic. Prin urmare Rusia va obține de la Arabia Saudită încetarea finanțării grupărilor teroriste islamiste și a opoziției siriene. Astăzi s-au creat toate condițiile pentru următoarea mișcare reușită a Moscovei.

Trebuie de înțeles că Rusia nu vrea să înlocuiască SUA în Orientul apropiat. Ea nu are asemenea planuri. Adevăratul scop al Moscovei este să diminueze influența Iranului, dar și al Arabiei Saudite, ceea ce americanii au demonstrat că sînt incapabili.

După Le Figaro, Franț