RUSIA A CISTIGAT RAZBOIUL RECE PENTRU ABHAZIA

Dacă privim harta, orașul Suhumi de lîngă Marea Neagră pare a fi o parte a Georgiei. În acest oraș, cu peste 700 de mii de locuitori, în septembrie, a avut loc o paradă militară. Pe piața centrală, numită Piața Libertății, au mărșăluit soldați abhazi. Și nicăieri nu era nici un soldat georgian. Și nici un drapel georgian.

Motivul oficial al paradei militare a fost ”aniversarea a 25-a a victoriei asupra forțelor de intervenție georgiene”, care în Abhazia se mai consideră Ziua Independenței.

În august 1992 armata georgiană a intrat în Abhazia, care refuza să fie parte a Georgiei. Intervenția a degenerat în război civil, care a durat mai mult de un an. Din ambele părți au murit mii de oameni, inclusiv populație civilă. Pînă în prezent, independența Abhaziei a fost recunoscută doar de cîteva țări: Rusia, Nicaragua, Venezuela, Siria și Nauru.

Din punctul de vedere al strategiei militare, Abhazia este sub protectoratul Rusiei. Armata ei numără 2 200 de oameni, inclusiv 700 de marinari. Șeful statului major este un general-locotenent rus. Forțele militare abhaze constituie, împreună cu militarii ruși, o grupare unitară. În plus, Rusia are în Abhazia baze militare, în care își fac serviciul militar circa 4000 de soldați. Georgia însă consideră Abhazia drept o parte a ei, deși majoritatea abhazilor nu vorbesc limba georgiană și nu au pașapoarte georgiene.

Deși Tbilisi consideră armata rusă drept una de ocupație, majoritatea abhazilor o salută, deoarece este un factor important al stabilității.

La modul oficial conducerea abhază numește Rusia ”aliat și partener strategic”, după cum a spus președintele acestui stat de-facto Raul Hadjimba în timpul paradei militare. Potrivit lui, ”grație armatei ruse nu ne vom mai întoarce la trecutul colonial”. Dominația georgiană în Abhazia, pe care a instituit-o Stalin, este privită ca o formă colonială de dominare.

Influența Rusiei nu se limitează doar la sfera militară. Moscova finanțează mai mult de 50% din bugetul republicii. Repararea școlilor, spitalelor, muzeelor și bibliotecilor ar deveni imposibilă fără ajutorul rusesc. O altă sursă importantă de venit o constituie sutele de mii de turiști din Rusia, care se odihnesc cu plăcere pe plaja abhază, care se întinde la 22 de kilometri.

După Der Spiegel, Germania