Rouhani face apel „musulmanilor din toata lumea” sa se uneasca impotriva SUA

Președintele iranian Hassan Rouhani a făcut apel Sîmbătă „musulmanilor din toată lumea” să se unească împotriva Statelor Unite, în loc să „întindă covoare roșii pentru infractori”, relatează Reuters, scrie Mediafax. „Înclinarea în fața Occidentului, mai ales în fața Statelor Unite, ar însemna trădarea religiei noastre și a viitoarelor generații”, a declarat Rouhani în cadrul unei conferințe internaționale despre unitatea islamică, organizată la Teheran. „Avem opțiunea să întindem covoare roșii pentru infractori, sau să acționăm împotriva incorectitudinilor și să rămînem credincioși Profetului nostru, Coranului și Islamului”, a adăugat Președintele iranian, făcînd referire la Arabia Saudită și ale țări care au legături apropiate cu Administrația de la Washington.

Iranul și Arabia Saudită sunt rivali regionali, susțin părți diferite în conflictele din Siria și Yemen și formațiuni politice diferite în Irak și Liban.

„Suntem pregătiți să apărăm interesele cetățenilor împotriva terorismului, agresiunilor și a abuzurilor de putere… și nu trebuie să cerem 450 de miliarde de dolari pentru a o face”, a transmis Rouhani, cu referire la contractele dintre Arabia Saudită și Statele Unite.

În luna Mai, Președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, negociat în perioada în care fostul Președinte Barack Obama era în funcție. La începutul lunii Noiembrie, Statele Unite au reimpus sancțiuni împotriva Iranului, care vizează sectorul petrolier, bancar și al transporturilor.