ROSTURILE NEROSTITE ALE LUI SOR IN POLITICA

Partid reînfiinţat după furtul miliardului

Se ştie prea bine că Partidul „ȘOR” a fost altoit politic pe Mișcarea social-politică „Ravnopravie”, luîndu-şi această denumire în ziua de 3 Octombrie 2016, după ce anterior, pe 19 Iunie 2016, Ilan Şor a fost ales preşedinte al partidului. Şor era infiltrat politic în „Ravnopravie” încă de cînd, cu prilejul alegerilor locale din 2015, a cîştigat mandatul de primar al Orheiului. Preşedintele de onoare al Partidului Şor este fostul lider al Mişcării „Ravnopravie”, Valeri Klimenko. Aici e vorba de o similitudine cu ceea ce s-a întîmplat la PDM – fostul preşedinte Diacov a devenit preşedinte de onoare după ce a pasat partidul în proprietatea lui Plahotniuc, iniţial prin intermediul lui Marian Lupu.

Cînd Şor a candidat pentru funcţia de primar la Orhei, a fost eliberat din arestul la domiciliu, cercetat penal fiind în cazul furtului miliardului, numele lui apărînd în Raportul Kroll 1 nu în calitate de figurant, ci de personaj executiv cu unul dintre rolurile principale. Raportul Kroll 2, în pofida recomandărilor UE, SUA şi a altor parteneri externi ai Republicii Moldova continuă să fie secretizat.

Cine şi de ce şi-a dat acordul ca Şor să candideze la Primăria Orheiului fiind cercetat penal? Cine şi de ce i-a sugerat lui Şor să-şi caute protecţie politică într-un partid? Cine şi de ce i-a permis lui Şor ca să devină deputat în condiţiile în care, într-o primă instanţă, este condamnat penal la 7 ani şi şase luni de închisoare? Cine şi de ce nu vrea să se cunoască adevărul despre furtul miliardului?

Pentru că toate acestea poartă un nume, un singur nume (ca să-l parafrazez pe Marin Sorescu), îi spunem simplu: Plahotniuc! Existenţa Partidului Şor, primarul şi deputatul Şor sînt o consecinţă a furtului miliardului, o consecinţă a dorinţei de a fi muşamalizat acest jaf imens, o consecinţă a dorinţei lui Plahotniuc. Pentru Plahotniuc, pe termen mediu, Şor, şantajabil fiind, a fost şi este un personaj marionetă ideal prin care şi-a putut ori şi-ar mai putea realiza o serie de obiective malefice. Prin Şor, el a reuşit să convingă o parte a populaţiei că vinovaţi de furtul miliardului ar fi Filat şi, absolut paradoxal, chiar cei doi rivali şi foşti asociaţi ai lui refugiaţi în Germania – Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Asta în contextul în care a dispus secretizarea Raportului Kroll 2, repet, dar şi în acela în care, avînd controlul absolut asupra Justiţiei, livrează populaţiei insinuări ori fapte conexe nerelevante despre furtul miliardului, deşi pînă acum cazul putea fi de mult rezolvat şi banii recuperaţi.

Şor, după cum se ştie, a fost pionul principal al încriminării penale a lui Filat, iar asta în calitate de corupător activ. Sigur că pot fi zeci de fapte pentru care Filat poate merita puşcărie, numai că Plahotniuc a preferat să se agaţe de virtualităţi penale conexe spre a convinge lumea că Filat este implicat major în furtul miliardului. Pentru asta, suplimentar, el s-a mai folosit de o altă marionetă servilă, de Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curţii Constituţionale (CC). Caz unic de anticonstituţionalitate: Filat, printr-un document politic, reţineţi, a fost acuzat de corupţie printr-o moţiune de cenzură votată în Parlament, iar CC a lui Plahotniuc, prin Tănase, decide că din acest motiv nu mai poate fi premier. Abia mai apoi lui Filat i s-au deschis uşile penale cu ajutorul lui Şor.

Să nu uităm că Şor este pion principal şi în acapararea suspectă a aeroportului. Plahotniouc l-a transformat şi într-o clonă politică penibilă, dar şi periculoasă în acelaşi timp, şi pentru a obţine ceea ce a dobîndit acum – accederea în Parlament a Partidului Şor! Rostul pe care Plahotniuc i l-a mai desemnat lui Şor a fost şi acela de a smulge din bazinul electoral al socialiştilor. Acum, ca fracţiune parlamentară, Partidul Şor este o anexă a lui Plahotniuc. Şor nu mişcă în front deoarece deasupra lui planează ameninţarea cu o condamnare penală definitivă. Culmea ironiei şi a batjocurei de ţară: Şor este înaintat la funcţia de preşedinte al Parlamentului!

Revoltător în tot acest angrenaj de jocuri mafiote cu sigle de partid este modul dispreţuitor cu care Plahotniuc îşi bate joc de moldoveni şi prin intermediul unor marionete ca Şor. L-a lăsat să se transforme într-un fel de eroul local darnic, binefăcător. Adulatorii lui conjuncturali şi fanatici habar nu au că „binefacerile” lui de care se bucură reprezintă o investiţie infimă din procentele uriaşe obţinute din dobînzile de la investiţiile de după furtul miliardului, al aeroportului, dar şi de la alte miliarde furate masiv după 2014-2015. Practic, Plahotniuc şi Şor au ridicat hoţia la rang de virtute şi i-au transformat în complici pe moldovenii majoritari din Orhei şi pe ceilalţi din „imperiul lui Plahotniuc” – politicieni, membrii PDM, comentatori politici, jurnalişti şi pe absolut toţi conducătorii tuturor instituţiilor Statului.

În concluzie, Partidul Şor, cu tot ceea ce am arătat că a determinat şi am sugerat doar că va mai face, este creaţia exclusivă a celui care a arbitrat furtul miliardului, al aeroportului etc. Oare cine tremură mai mult acum pentru libertatea lui – Şor sau şeful său, Plahotniuc? Chiar şi cu paşi grei, Dreptatea vine întotdeauna acolo unde trebuie! Va fi destul de dificil cu terapia la care trebuie să se supună susţinătorii fanatici ai acestor două personaje malefice…!

Mihai CONŢIU