ROSTUL SONDAJELOR IN BATALIA ELECTORALA DECISIVA DINTRE SOCIALISTI SI DEMOCRATI

O bătălie politică în care Plahotniuc are de partea sa toate resursele administrative ale Statului şi TEROAREA

Sondajele de opinie reprezintă una dintre cele mai diabolice „metode democratice” de manipulare a electoratului, mai cu seamă a celui indecis. Trebuie, însă, să facem o precizare distinctivă – una este credibilitatea unui sondaj de opinie efectuat în ţări ca SUA, Franţa, Olanda sau Suedia, alta e cînd trebuie să luăm în serios un sondaj de opinie desfăşurat într-o ţară cu o democraţie nu repetentă, ci exmatriculată, aşa cum este Republica Moldova a „binefăcătorului, magicianului şi deschizătorului de noi drumuri-grote” Vladimir Plahotniuc.

Fireşte că şi în ţările autentic democrate pe care le-am amintit pot exista erori sau decidenţi politici care „comandă muzica”, adică sondajul în favoarea lor, numai că acolo nu poate fi vorba despre exagerări sau manipulări ale rezultatelor unor sondaje de natură să sfideze bunul simţ ori autocunoaşterea de sine a unei societăţi civile mature. În Republica Moldova, realitatea sondajelor este expusă relativ cu corectitudine în subsolul clasamentului lor, nu însă şi în topul primelor preferinţe. Acest lucru s-a observat permanent în cumulul tuturor sondajelor de opinie care au anticipat alegeri generale sau locale. Sigur că nu avem acum căderea de a analiza sau contesta profesionalismul ori credibilitatea institutelor care realizează sondaje de opinie, însă, pentru că acestea vieţuiesc în Republica Moldova, ştim prea bine că au nevoie de finanţări ca să existe. Aşa cum eu plătesc generos un chelner ca să-mi servească la masă tot ceea ce doresc, la fel procedează şi partidele! Diferenţa este că eu vreau o mîncare şi o băutură bună, iar partidele comandă manipularea şi înrobirea poporului. E o diferenţă morală considerabilă, nu?

 

Cum este gîdilată Silvia Radu la tensiuni dintre cele mai ridicate

Modul generos şi abuziv în care Silvia Radu a fost adusă în Primărie în funcţia de primar interimar, tratamentul de „damă politică electorală de lux” de care se bucură, comportamentul ei penibil de Prinţesă Diana de la coada vacii şi restul „bolilor moldoveneşti specifice” pe care şi le etalează trebuie să-i pună serios pe gînduri pe cei care ies de la crîşmă sau din case chiar şi în stare de ebrietate cu sugestia de a o vota. Politic, ea a apărut de nicăieri sau, mai precis, din jobenul de iluzionist al lui Plahotniuc atunci cînd a trimis-o pe şoseaua de centură a politicii moldoveneşti ca să candideze la alegerile prezidenţiale.

După ce în alegerile prezidenţiale a obţinut un scor mai mic decît l-ar fi obţinut şi un beţiv de cartier ori o damă de companie, acum Plahotniuc le-o oferă chişinăuienilor ca fiind o Maică Precistă Izbăvitoare. Expertiza edilitară pe care o are Radu pentru a ocupa postul de primar, dacă e să fac recurs la memorie, este egală cu cea a lui Dorin Drăguţanu, cînd a fost numit guvernator al Băncii Naţionale, care era recomandat a fi drept un docil „spălător de bani”, lucru de altfel constatat şi semnalat de noi încă de cînd a fost numit în post. Aşa-i şi cu Radu. Are rost să mai revenim asupra meritelor pentru care îşi lua un salariu de peste 400 de mii de lei lunar de la Union Fenosa, în calitate de director? Nu mai e cazul!

Acum Plahotniuc vrea s-o facă pe Radu să cîştige alegerile la Primărie la fel cum şi-a obţinut şi semnăturile de susţinere a candidaturii pentru înscrierea în cursa electorală, adică revoltător de suspect. Să reţinem că, în acest context, dincolo de imensele resurse administrative pe care Plahotniuc i le pune la dispoziţie, acesta mai exercită şi o teroare instituţională cruntă asupra tuturor funcţionarilor Statului, care vor fi obligaţi să facă proba prezenţei la vot în favoarea Silviei Radu. Iar ea se plînge de faptul că ar fi denigrată… De teama pierderii locului de muncă, toţi funcţionari bugetari din Chişinău şi suburbii vor fi constrînşi să se încoloneze şi să meargă la urne ca s-o voteze pe Radu. Cine-şi poate imagina că nişte bieţi funcţionari vor risca şi se vor opune directivelor primite de la şefii lor, iar asta în condiţiile în care orice ministru, procuror sau judecător din această ţară se teme să ia vreo decizie care s-ar putea să nu-i placă lui Plahotniuc?

Dar pentru că alegerile trebuie să pară a fi legale şi recunoscute de către partenerii externi ai ţării, moldovenilor şi observatorilor internaţionali le sînt servite sondaje de opinie. Din acestea, oricine trebuie să constate că „victoria” Silviei Radu este logică şi inevitabilă. Cu alte cuvinte, alegătorii s-au convins din scurtul ei interimat la Primărie că este un manager, un edil al cărui cap bubuie zi şi noapte de idei măreţe menite să le aducă chişinăuienilor Raiul în toate pieţele insalubre şi gropile astupate de ea provizoriu, căci se vor destupa cel mult pînă în August.

Luni, 7 Mai, Asociația Demografilor și Sociologilor a dat publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie, care a fost realizat în perioada 21 Aprilie – 2 Mai pe un eșantion de 1182 persoane și are o marjă de eroare de 2,8%. Printre altele, cei chestionaţi au mai fost întrebaţi pe cine ar vota ei dacă alegerile pentru Primăria Chişinăului s-ar desfăşura Duminică, 13 Mai. Conform rezultatelor, candidatul din partea Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, este favoritul în alegerile locale din Capitală, pentru care ar vota 27,6% din cetățeni. Pe locul doi în sondaj se află candidatul „independent” Silvia Radu cu un procentaj de 27,1%, iar pe locul trei – candidatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, cu 13,2%. Ceilalţi candidaţi la fotoliul de primar zac pe undeva pe sub penibilul prag de nici 6%, iar asta pe drept.

Lucrătura perversă a acestui sondaj constă în plasarea Silviei Radu în preferinţele alegătorilor cu doar 0,5% sub Ion Ceban. Asta înseamnă că, din start, nimeni nu trebuie să se mire dacă Radu îl va depăşi pe Ceban chiar din primul tur şi va cîştiga „la limită” în turul doi de scrutin. Ascensiunea Silviei Radu în sondaje este bizară şi forţată, iar asta pentru că cei mai mulţi dintre chişinăuieni s-au convins că toate acţiunile ei voluntariste din ultimul timp au caracter temporar, electoral, că sînt forţate şi că reparaţiile pe străzi sînt de mîntuială. Oricine îşi dă seama că a ales să „repare” străzile pentru că această activitate va fi observată de absolut toţi chişinăuienii. Tehnologii electorali din spatele ei cred că astfel îi vor aiuri pe locuitorii Capitalei, iar aceştia nu vor băga de seamă mîntuiala cu care se fac aceste reparaţii ale străzilor, ci vor remarca hărnicia acestei „inimoase femei”. Oricine este îndemnat s-o voteze pe Radu, ar trebui să se gîndească la cît i-a obligat ea pe chişinăuieni să plătească facturile la electricitate ca să aibă un salariu lunar de peste 400 de mii de lei.

La polul opus, în contextul sondajului, se situează Ceban, aflat încă în topul preferinţelor alegătorilor. În percepţia publică, vorbind strict despre acţiunile cu caracter edilitar, Ceban, în calitatea de consilier municipal, s-a afirmat ca unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai tuturor abuzurilor din Primărie. Anume această imagine şi-a imprimat-o în percepţia chişinăuienilor şi l-a făcut pe Plahotniuc să scoată artileria electorală grea împotriva lui. La modul cel mai real cu putinţă, Ceban ar putea cîştiga alegerile din primul tur de scrutin. Din acest motiv, încep să fie scoase din sertare sondaje de natură să convingă opinia publică de faptul că Ceban are un contracandidat redutabil – pe „electriciana” Silvia Radu. Pe lîngă sondaje, veţi observa că vor fi scoase din lenjeriile intime ale politicii electorale independente ale Silviei Radu, fireşte că nu de către ea, „conotaţiile geopolitice” şi „parcursul european al ţării”. De parcă un primar, într-un singur an de mandat, trebuie să facă politică de Stat!        

Vrăjeala moldovenilor continuă.

Mihai CONŢIU