Romanii sunt avertizati, de ce nu si moldovenii de catre MAEIE si Ministerul Sanatatii?

Cazuri de difterie în Ucraina, regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi

Ministerul Afacerilor Externe al României a lansat o atenţionare de călătorie în Ucraina, după ce în regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019„În acest an, 20 de persoane s-au îmbolnăvit de difterie, inclusiv un copil. 18 cazuri au avut loc în luna Octombrie a acestui an. Singura protecţie este vaccinarea. Ministerul Sănătăţii îi îndeamnă pe toţi cei care nu au făcut vaccin contra difteriei să facă cît mai rapid”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Ucraina.

“Difteria este o boală infecto-contagioasă dată de un bacil. Poate fi o boală foarte gravă care să ducă la deces, în urma unor complicaţii cardiace şi neurologice. Ea se manifestă în principal printr-o angină, dureri în gît, însoţite de febră şi de o psudomembrană albicioasă care apare în gît. Boala poate coborî, ajunge la laringe şi atunci edemul poate să producă asfixierea şi aşa-numitul crup difteric. De la formele uşoare, poate să meargă pînă la asfixiere şi deces. Poate să dea şi pneumonie, iar la boala generalizată toxina pătrunde în organism şi dă miocardită, encefalită şi complicaţii care pot duce la deces.

Este bine să fie descoperită precoce, pentru că se transmite pe cale aeriană. Există tratament, dar cea mai eficientă cale de a ne feri de această boală este vaccinarea. Intră în vaccinarea copilului nou născut şi este recomandabil ca în situaţii de epidemie sau alerte epidemiologice persoanele să se revaccineze, indiferent de vîrstă, pentru a stimuli anticorpii care există în organism”, a declarat medicul Virgil Musta, de la Clinica Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara. 

"Aceste boli apar pentru că sistemul lor de sănătate, din cauza situaţiilor de război, nu mai funcţionează"

Prin urmare, pentru că în Ucraina este alertă medicală, cetăţenilor români care călătoresc în Ucraina li se recomandăsă se vaccineze împotriva difteriei.  

“Anul trecut, în Ucraina a fost alertă epidemiologică pentru poliomelită. Iată că acuma au pentru difterie. Aceste boli apar pentru că sistemul lor de sănătate, din cauza situaţiilor de război, nu mai funcţionează. Oamenii nu se mai vaccinează, e o debandadă general. În acest context au apărut boli. Pentru că există această permanentă mişcare a populaţie dintr-o zonă în alta, oricînd poate să apară boala şi la noi, prin turişti sau prin persoane care au afaceri în România. Se poate propaga boala pe o populaţie nevaccinată”, a mai spus Virgil Musta. 

De ce, pînă acum, cetăţenii Republicii Moldova nu au fost şi nu sunt alertaţi permanent, de către MAEIE şi Ministerul Sănătăţii, prin toate mijloacele mediatice, despre acest pericol din apropierea graniţei de Nord a ţării, la care sunt expuşi moldovenii care circulă frecvent în aceste zone?!?