Romania parca sustine legitimitatea reala a Parlamentului si Guvernului nou alese democratic, dar parca se si teme de Plahotniuc

Reacţia M.A.E. din România faţă de criza politică şi constituţională de la Chişinău

Abia Marţi, 11 Iunie, deşi logica „frăţească” ne spunea că asta trebuia să se întîmple încă de Sîmbătă, 8 Iunie, M.A.E. din România a emis un comunicat de presă în care își exprimă poziția față de situația politică de la Chișinău. Asta se întîmplă după ce anterior ministrul de Externe român, Teodor Meleşcanu, şi-a exprimat opinia mai curînd în calitate de avocat politic al lui Plahotniuc, spunînd că alegerile anticipate „decise” de Guvernul ilegal Filip sunt singura soluţie de ieşire din criză. Comunicatul de Marţi al M.A.E. din România precizează doar vag, la final, ceva despre „asigurarea unei tranziţii paşnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”. Veţi vedea cît de convenabil vor interpreta acest comunicat cei care-l susţin pe uzurpatorul Plahotniuc. Spunem asta pentru că în acest comunicat observăm că România parcă susţine legitimitatea reală a Parlamentului şi Guvernului nou alese democratic, dar parcă se şi teme de Plahotniuc. Iată şi textul comunicatului!

„Avînd în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou Guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 Februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, se precizează în comunicat integral al MAE român.