ROMANIA, O COLONIE A OCCIDENTULUI

Bloomberg, pe urmele lui Ilie Şerbănescu

O recentă analiză socio-economică, a agenţiei de ştiri Bloomberg, ne face să credem că redactorii săi fie îl citesc de mai mult timp pe analistul economic Ilie Şerbănescu, fie au avut o revelaţie salutară, dar tîrzie. Ce spune Bloomberg? Păi, spune/recunoaşte, clar, aproape citîndu-l pe analistul nostru, că Vestul, Occidentul, cu capitalul lui ranforsat, intrepid, băgăcios şi pragmatic, a colonizat, încă de mai multă vreme, Estul Europei. Adică, ţările care, chiar dacă nu şi-au declinat complet competenţele de autoritate, pe fondul slăbiciunilor sistemice, administrative, luate de valul globalizării şi al corectitudinii politice, şi-au cedat, una cîte una, zestrea avuţiei naţionale şi odată cu ea, mari şi păguboase segmente de suveranitate. Poate că pilula amară a invaziei capitalului străin n-a fost înghiţită niciunde cu mai multe noduri şi cu efecte mai păguboase ca în România.

De unde şi tabloul sumbru, mereu rememorat, al realităţilor economice româneşti care pun în evidenţă, de fiecare dată, slăbiciunile statului, incapabil, încă din zorii democratizării ţării, să se reformeze din mers şi să-şi prezerve interesele, măcar dintr-un instinct de conservare natural, dacă nu raţional şi pragmatic. Aşa se face că bogăţii ale solului şi subsolului au fost vîndute pe mai nimic marilor companii care atît au şi aşteptat: ca statul să nu-şi poată exercita dreptul şi obligaţia de bun administrator, dezarmat în faţa hoţiilor grupurilor de interese, a raptului înfăptuit chiar la nivel înalt; capacităţi industriale au fost cedate iresponsabil, pe mărunţiş, oligarhiei răsăritene şi exploatate premeditat-diversionist, pînă au ajuns o ruină; băncile s-au vîndut doar pentru a cîrpi, temporar, găurile din bugetul de stat, după ce au fost decapitalizate de ”băieţii deştepţi”, cu concursul din umbră al oamenilor din servicii, aceiaşi ”băieţi deştepţi” şi aceiaşi complici care au căpuşat şi sistemul energetic naţional.

Pe urma gustului amar al eşecurilor, nici nu este de mirare că trăim vremea în care corpusul social, conştiinţa publică, dar şi voci timide din perimetrul guvernamental au ajuns în faza unui incipient, dar vocal, fenomen de respingere a cîntecelor de sirenă ale neocolonialismului actual şi ale ”binefacerilor” sale. Numai că tot Bloomberg recunoaşte, iar Ilie Şerbănescu a lăsat să se înţeleagă din analize, cu mult timp înaintea agenţiei, că trezirea la realitate, ca după un somn lung, cu rezultatul mahmurelii, este pe cît de tîrzie, pe atît de dureroasă.

E greu de spus şi nu tocmai confortabil să afirmăm şi să recunoaştem că singurul lucru care ne-a rămas este fluieratul a pagubă. Dar este clar că bîjbîielile din legea salarizării şi-a pensiilor, reajustarea continuă, pînă la desfigurare, a Programului de guvernare, lipsa coerenţei fiscale şi trăitul pe datorie al statului şi al cetăţenilor săi pun în lumină prăpastia dintre voinţă şi putinţă şi sînt, în fond, consecinţe ale greşelilor istorice, necorectate, greu de surmontat, cu care orice guvern, indiferent de culoare, s-ar confrunta. În atari condiţii, clasica întrebare: Ce-i de făcut? e mai presantă ca oricînd.

Chiar dacă contextul global actual ne e defavorabil, inclusiv provocările de securitate, chiar dacă ceasul pare că este al 24-lea, iar blocajul instituţional şi moral este evident, actanţilor din peisajului politic, atît de imprevizibil, azi, le revine datoria unei reflecţii aşezate, serioase, vitale, menită să răspundă dacă şi cînd vom ieşi din capcana a două paradoxuri cu mare potenţial letal pentru fibra etosului nostru:

1. Paradoxul că în vreme ce ne pregătim de pace printr-un program de înarmare costisitor, fără precedent, forţe interne şi externe, la vedere sau din umbră, întreţin focarul unui război intern de natură să macine energii, să deturneze obiective, viziuni şi proiecte benefice.

2. Paradoxul, care e mai mult un truism, că o ţară dăruită cu atîtea bogăţii naturale şi, încă, cu atîtea resurse umane nepuse în valoare, este, totuşi, atît de săracă în idealuri!

Autor: Ioan VIŞTEA

Articol preluat din Cotidianul.ro

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
09.04.24 - 00:59
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09