Romania este pomenita din nou in campania electorala americana, in legatura cu fiul lui Joe Biden

Cu o săptămînă înaintea alegerilor americane, numele României este invocat din nou în campania electorală din Statele Unite. Publicația „The New York Times” publică documente care detaliază legăturile lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, cu România. Acestea ar fi fost primite de la un fost partener de afaceri al lui Hunter Biden, aflat acum în tabăra lui Donald Trump.

Din documente reiese că fiul lui Joe Biden a fost în România în 2017 și a avut un plan de afaceri în care erau implicați o mare companie chineză din domeniul energiei, dar și controversatul om de afaceri român Puiu Popoviciu. Pînă la urmă, însă, afacerea nu s-a materializat.

Nu există însă nici o dovadă că fostul vicepreședinte american și actual candidat, Joe Biden, ar fi fost implicat în vreun fel în afacerile fiului său ori că ar fi încasat ilegal bani din România, cum acuză tabăra Trump.

Pe de altă parte, The New York Times remarcă faptul că însuși Rudy Giuliani, avocat al lui Donald Trump și principalul acuzator al familiei Biden, a lucrat la aceeași firmă de avocatură ca Hunter Biden. Firma a reprezentat interesele lui Puiu Popoviciu, chiar în perioada în care omul de afaceri era cercetat și judecat de instanțele din România.

Numirea lui Hunter Biden la conducerea unei companii de stat din Ucraina, în timp ce tatăl său era vicepreședintele Statelor Unite, a ridicat mereu semne de întrebare și s-a numărat printre punctele de vulnerabilitate ale contracandidatului lui Donald Trump în alegerile prezidențiale. Ancheta finalizată în Ucraina nu a găsit însă nimic ilegal.

The New York Times a menționat și anul trecut numele României în legătură cu Hunter Biden. Atunci descoperiseră jurnaliștii americani legătura lui Hunter Biden cu omul de afaceri Puiu Popoviciu, cel care a fost anchetat și apoi condamnat la închisoare într-un uriaș dosar de corupție. Deși a primit șapte ani de închisoare printr-o sentință definitivă pronunțată în 2017, Puiu Popoviciu n-a executat încă nici o zi din pedeapsă, numărîndu-se printre marii fugari ai României.