ROBOTUL VIITORULUI SAU SOLDATUL UNIVERSAL RUS

"Fondul de studii avansate", care se află sub conducerea vicepremierului Dmitri Rogozin, a aprobat programul de activităţi pentru următorii trei ani, între care şi ambiţiosul proiect privind crearea "soldatului rus" pentru viitoarele războaie tehnologice, de conceperea şi dezvoltarea căruia se va ocupa prestigiosul Institut Kurceatov, potrivit cotidianul economic Vedomosti, citat de AGERPRES şi MOLDPRES.

Pentru elaborarea noilor tipuri de arme destinate armatei ruse, fondul gestionat de Rogozin va primi anul acesta de la bugetul de stat circa 2,3 miliarde de ruble (aproximativ 52.351.655 euro), dintre care 170 milioane de ruble (aproximativ 38.695) vor fi destinate conceperii "robotului viitorului" pentru armata rusă.

"Acesta este un proiect important, de care va depinde siguranţa statului", consideră directorul Centrului de analiză a strategiilor şi tehnologiilor Ruslan Puhov, expert pe lîngă Ministerul rus al Apărării.

El a declarat că, în majoritatea ţărilor dezvoltate şi chiar în state precum Coreea de Sud şi China, astfel de proiecte se desfăşoară de mult. "Este extrem de necesar, avînd în vedere faptul că războiul s-a schimbat la ora actuală, acum curajul, vitejia şi eroismul sînt insuficiente. Acum trebuie făcut astfel încît ca adversarul să moară. Pentru a face acest lucru, se impune recurgerea la tehnologia înaltă, mai ales că Rusia trece printr-o adevărată criză demografică", a mai spus expertul rus.

Cum va arăta acest "soldat al viitorului" nu este clar încă. Experţii ruşi au explicat doar că acesta nu va fi "blindat, un cyborg înarmat pînă în dinţi", ci va îndeplini "funcţii robotice".