Roberto Azevedo: Iesirea din OMC a SUA ar putea avea consecinte dezastruoase

Ieșirea din Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a SUA ar putea avea consecințe dezastruoase, atît pentru economia globală, cît și pentru cea americană, a avertizat Roberto Azevedo, directorul general al OMC, într-un interviu acordat Bloomberg, potrivit mediafax. „Scenariile nu vor fi bune pentru nimeni. Statele Unite reprezintă aproximativ 11% din comerțul global. Astfel că părăsirea organizației ar reprezenta o lovitură. Dar ar fi o lovitură și pentru Statele Unite”, a declarat directorul general al OMC în cadrul interviului. „Așa ceva ar fi cel mai mare rău care s-ar putea întîmpla pentru o economie atît de conectată la nivel global precum cea americană”, a mai adăugat Roberto Azevedo. Dintre vulnerabilitățile la care ar fi expuse afacerile americane în situația părăsirii OMC, Roberto Azevedo a enumerat posibilitatea impunerii de noi taxe vamale asupra produselor americane și riscul discriminării în raport cu afacerile țărilor care ar rămîne în OMC.

Roberto Azevedo s-a mai arătat îngrijorat și de creșterea numărului de măsuri protecționiste, dar și de anumite practici economice ale Chinei – griji care, conform directorului, ar fi împărtășite și de alți membri ai OMC. Nu în ultimul rînd, Roberto Azevedo nu a exclus posibilitatea reformării OMC, un lucru solicitat recent de Președintele american Donald Trump, de mai multe ori. De altfel, declarațiile directorului general al OMC au venit la scurt timp de la o nouă rundă de amenințări făcute de Donald Trump cu privire la scoaterea Statelor Unite din OMC în situația în care aceasta nu se va reforma.

Președintele american mai făcuse aluzii la renunțarea la apartenența de OMC și în lunile precedente, în situația în care „nu va trata Statele Unite mai bine”. „OMC a tratat Statele Unite foarte rău și sper că își vor schimba atitudinea”, a spus Președintele american Donald Trump la începutul lunii Iulie, pe marginea unei întrevederi bilaterale cu prim-ministrul olandez Mark Rutte. „Dacă nu ne vor trata corespunzător, vom face ceva”, a mai completat la acea dată Donald Trump.

Președintele american și-a început atacurile la adresa OMC încă din 2016, atunci cînd, aflat în campanie electorală, caracteriza organizația drept un „dezastru”. Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a fost fondată în 1995 și are 164 de state membre, rolul ei fiind de a reglementa comerțul internațional.