ROBERT D. KAPLAN: UE SE DESTRAMA TREPTAT

Ţările central şi Est-europene înclină din ce în ce mai mult spre SUA

Analistul şi autorul american Robert D. Kaplan apreciază, într-un interviu acordat Agerpres, că Uniunea Europeană tinde să se destrame treptat şi este sceptic că liderii europeni vor reuşi să rezolve problemele generate de criza refugiaţilor şi de creşterea ameninţării terorismului.

"Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat şi că, în loc de o Europă unită, veţi avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului şi va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza şi vor găsi diverse soluţii pe parcurs, doar că nu sînt convins că o vor putea face", a spus Kaplan.

În opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confruntă Uniunea Europeană, populaţia din ţările central şi Est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA.

"Problemele din Uniunea Europeană sînt profunde, sînt extrem de grave. Prin urmare, românii, precum şi alte popoare din Europa Centrală şi de Est, fie din ţările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzîndu-şi puterile", afirmă analistul.

Kaplan avertizează şi că o Uniune Europeană care devine din ce în ce mai slabă duce şi la slăbirea Alianţei Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

"Să privim lucrurile în felul următor. Cu cît UE devine mai slabă, cu atît NATO devine mai slab, pentru că cele două sînt interconectate. Dacă sînt semne de întrebare cu privire la NATO şi la UE, atunci Bucureştiul, Varşovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor şi apărare", a arătat Kaplan.

Robert D. Kaplan a publicat recent o nouă carte ce este dedicată României şi se intitulează "In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond" ("În umbra Europei: Două războaie reci şi o călătorie de treizeci de ani prin România şi mai departe").

Volumul în limba engleză va fi lansat la sfîrşitul acestei săptămîni în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada României din Washington D.C. În Primăvară, cartea va fi tradusă în limba română, iar în luna Mai autorul va face un turneu de promovare a cărţii în România.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărţi de politică externă şi călătorie traduse în numeroase limbi, fiind desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre "Primii 100 de gînditori ai lumii".

El este senior fellow la Center for a New American Security din Washington şi contributing editor la publicaţia The Atlantic, în care articolele şi analizele sale au apărut timp de 30 de ani. De asemenea, Kaplan a semnat numeroase editoriale apărute în cotidianele The New York Times, The Washington Post, The Financial Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, şi a scris şi pentru revista Foreign Affairs.

Kaplan a fost analist principal pe teme geopolitice la Stratfor, visiting professor la Academia Navală a SUA şi membru al Comitetului de Politici de Apărare al Pentagonului, numit de către fostul secretar al apărării Robert Gates. El a fost şi consultant pentru Armata SUA, a conferenţiat la colegii militare, la FBI, NSA, la Statul Major, la Agenţia de informaţii a apărării, la CIA, la universităţi de renume şi în cadrul unor forumuri globale de afaceri. De asemenea, Robert D. Kaplan a consiliat preşedinţi, secretari de stat şi secretari ai apărării ai Statelor Unite ale Americii.

Editorialistul Thomas Friedman de la New York Times a afirmat despre Kaplan că se află printre "cei mai citiţi" autori emblematici pentru perioada de după Războiul Rece (alături de Francis Fukuyama, Paul Kennedy şi Samuel Huntington).

Mai multe dintre cărţile sale au fost publicate şi în limba română, ultima fiind, în 2014, "Răzbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare şi lupta împotriva destinului".

Sursa: Agerpres