RITMUL MUZICII INFLUENTEAZA BATAILE INIMII

Atunci cînd ascultăm muzică, ritmul cardiac crește în mod semnificativ, dar un tempo lent reduce acest efect, conform unui studiu al Institutului de Cercetare în Muzicologie de la Universitatea din Gent, Belgia.

Cercetătorii au observat influența muzicii asupra frecvenței cardiace. Ei au măsurat pulsul voluntarilor relaxaţi. Apoi, aceştia au ascultat melodii al căror ritm era similar, mai rapid sau mai lent decît ritmul cardiac.

Inima participanților la studiu a început să bată în mod semnificativ mai rapid atunci cînd s-a difuzat muzică, spune Edith Van Dyck. „Accelerarea ritmului muzicii nu a stimulat ritmul cardiac şi mai mult. Dar, cînd tempo-ul a scăzut, s-a detectat un efect asupra numărului de bătăi pe minut și efectul stimulant al muzicii s-a redus. Ritmul cardiac a revenit la un număr de bătăi pe minut apropiat de cel măsurat în tăcere.”

Aceste descoperiri sînt importante pentru o mai bună înțelegere a muzicii în viața noastră de zi cu zi. În special, terapeuții și sportivii ar putea beneficia de rezultatele acestui studiu.

Sursa: 7sur7.be