RISCUL TRANSFORMĂRII LUI CHIRTOACĂ ÎN EPIDEMIE

Cînd Primăria este transformată în birou executiv al unui partid stupid

Autor: Mihai CONŢIU

Pe 17 Iunie, Dorin Chirtoacă a anunţat că va candida pentru un al treilea mandat de primar general al municipiului Chişinău. Chestionat fiind de presă, cu privire la intenţia sa, acesta a răspuns astfel: „Răspunsul este da. Consider că vom continua, împreună cu locuitorii Chişinăului, la dezvoltarea Capitalei, aşa încît să asigurăm statutul de Capitală europeană pentru Chişinău, să asigurăm standarde europene în toate domeniile de activitate.”

Întrebat fiind de presă cînd are de gînd să se dezvirgineze ca bărbat şi în relaţia cu o femeie, Chirtoacă a spus: "Mîine mă căsătoresc. Acesta e răspunsul clasic la noi în Moldova. Dar cine ştie..." Întrebat fiind dacă are o iubită, primarul a răspuns: "Soarele răsare în fiecare zi. Azi sînt nori şi plouă. Am putea face o paralelă între starea vremii de afară şi întrebarea dacă acum am o iubită. La acest capitol au fost, de fapt, mai mult insuccese. Am şi greşit şi nu o singură dată. Acum trebuie să mă descurc cumva".Anul trecut, Chirtoacă declarase că este căsătorit cu Primăria.

Privitor la imposibila lui căsătorie şi neputinţa de a avea o iubită, înţelegem din spusele lui Chirtoacă faptul că la el nu ştie stînga ce face dreapta. Un cunoscut actor român, fiind întrebat cînd cere un bărbat mîna unei femei, a răspuns aşa: „Atunci cînd se satură de a lui!” Aşa-i şi cu Chirtoacă, numai că se pare că modelele lui erotice nu sînt femeile. Treaba lui, legea îi permite! Problema, însă, este alta: Ce fel de primar complet poate fi un individ care n-a fost însurat niciodată şi nu are un copil? Cum poate el să înţeleagă problemele de familie ale alegătorilor lui?

De cînd este primar, Chişinăul s-a îmbîcsit pînă la limitele imposibilului. Poluarea a atins cote dramatic de alarmante din cauza miilor de maşini achiziţionate suplimentar şi care sufocă oraşul. Piaţa Centrală, care-i gunoiştea oraşului, a devenit o afacere de familie şi de partid a clanului Chirtoacă-Ghimpu. Oraşul este împînzit de gherete ale căror patroni cotizează la puşculiţele de partid şi cele personale ale aceluiaşi clan. În loc să gestioneze, să gospodărească aşa cum trebuie Capitala, Chirtoacă a transformat Primăria într-un birou politic executiv al Partidului Liberal. În două campanii electorale parlamentare, el a părăsit Primăria ca să se transforme în agent electoral. Din curiozitate sau ambiţie, o dată s-a pomenit şi deputat, chiar dacă a renunţat la mandat.

Integrarea europeană a ţării este o sarcină exclusivă a diplomaţiei moldoveneşti, a Guvernului şi preşedintelui ţării, nu a primarului general al Capitalei. Primarul integrează european Chişinăul prin curăţirea lui de gunoaie, asfaltarea străzilor, nu cîrpirea lor după fiecare Iarnă (o metodă diabolică de spălare de bani), refacerea sistemului de canalizare, modernizarea pieţelor, drenarea lacurilor pline de gunoaie, demolarea construcţiilor neautorizate şi a chioşcurilor trîntite ca un scuipat în mijlocul trotuarelor etc.

Una dintre cele mai mari batjocuri la adresa locuitorilor Capitalei a fost achiziţionarea de TROLEIBUZE EUROPENE din Belarus. Nu sîntem atît de tîmpiţi încît să credem că n-a încasat nici un comision din această afacere. „Troleibuze europene din Belarus” în care Vara te sufoci de căldură, iar Iarna îngheţi pentru că nu sînt prevăzute cu sisteme de ventilaţie şi încălzire. În ce capitală europeană mai vezi aşa ceva?

Acum vrea cu disperare un al treilea mandat. Îl vrea ca să aibă timp să-şi acopere urmele. Dacă vine un primar cinstit în locul lui, acesta îi va descoperi toate pungăşiile şi, în virtuţi legislative europene, pe Chirtoacă îl paşte puşcăria, la fel ca şi pe „amicul lui” Traian Băsescu, după ce nu va mai fi preşedinte. Toată lumea ştie că actualul său mandat de primar l-a obţinut din cauză că PLDM l-a susţinut, renunţînd la propria-i candidatură, şi pentru că a fraudat alegerile deoarece Igor Dodon cîştigase pe bune în faţa lui.

O realegere a lui Chirtoacă pentru a treia oară echivalează cu o epidemie care cuprinde hoţie, prostie, abuz, înapoiere şi mizerie. De cînd este primar, Chirtoacă s-a ocupat doar de politică şi s-a plimbat prin toată lumea, mult mai mult decît toţi miniştrii de Externe pe care i-a avut Moldova din 1991 şi pînă în prezent. Întrucît are impertinenţa de a mai candida o dată, este cazul ca locuitorii Chişinăului să-i spună un NU răspicat. N-are decît să-şi legalizeze amantul, că este treaba lui, şi să fugă unde-o vedea cu ochii, căci nici Băsescu nu-i mai poarte fi protector după ce l-a folosit cum a vrut!

Chirtoacă reales? Ce glumă proastă şi cu proşti!