REZOLVA CU CAP PROBLEMELE DE LA PICIOARE!

Bătăturile, calusurile şi călcîiele crăpate sînt afecţiuni frecvente ale picioarelor, pentru care există tratamente naturale eficiente în numai cîteva zile 
Picioarele au şi ele problemele lor, cele mai frecvente fiind bătăturile şi calusurile (ţesut osos nou care sudează capetele rezultate din fractura unui os, n.r.). Practic, nu e om să nu fie deranjat de tegumentul îngroşat din zona degetelor sau a călcîielor. Pentru majoritatea persoanelor, calusurile şi bătăturile sînt doar o chestiune de estetică. Dar cînd problema persistă şi apar durerile sau chiar complicaţiile, trebuie acţionat. În special, diabeticii şi cei cu probleme cardiovasculare trebuie să trateze cu prioritate aceste afecţiuni, dar şi sportivii, persoanele care au dobîndit bătături şi calusuri în urma unor activităţi specifice de muncă sau care pur şi simplu au purtat încălţăminte nepotrivită. Nu trebuie să ajungi să mergi şchiopătat, din fericire există remedii naturale care pot face picioarele să redevină sănătoase, fine şi catifelate, în cîteva zile. 

Înainte de bisturiu 

De ce trebuie tratate aceste probleme? Pentru că pot produce dificultate la încălţare, dureri în timpul mersului sau la anumite modele de încălţăminte, modificări ale posturii în timpul mersului (în vederea evitării durerii), bursită (inflamaţia structurii dintre os şi piele), apariţia veziculelor/ băşicilor, osteomielită (infecţie a osului), artrită septică (infecţie bacteriană a articulaţiei), ulceraţii ale tegumentului. În cazul în care pacientul suferă de diabet, creşte riscul ca acesta să dezvolte ulceraţii la nivelul pielii. Nu încerca să îndepărtezi bătăturile folosind obiecte ascuţite (lame de ras, foarfeci sau cuţite). În general, nu este indicat să te ocupi singur de extirparea zonelor de piele moartă, în cazul în care suferi de diabet sau ai probleme circulatorii. Un podolog îţi va spune exact ce e de făcut. Consultul medical este indicat şi pentru a diferenţia între o banală bătătură şi o afecţiune genetică sau chiar tumoare malignă. Tot medicul poate recomanda utilizarea inserturilor ortopedice şi a branţurilor. El poate reduce mărimea calusului sau a bătăturii cu ajutorul unui bisturiu. Rareori se intervine chirurgical, în special pentru îndepărtarea cauzei (de exemplu, monturile). În cazul în care bătăturile moi nu au putut fi tratate prin metodele tradiţionale, chirurgul poate recurge la syndactilizare, care înseamnă coaserea pielii de la baza celor două degete, pentru a împiedica formarea unei noi bătături. 

Metoda „Aspirina“ 

Cel mai bine e să nu laşi calusurile şi bătăturile să îţi provoace bătăi de cap. Metodele tradiţionale dau rezultate foarte bune, începînd cu înmuierea picioarelor în apă călduţă şi eliminarea pielii moarte cu piatra ponce, folosind mişcări delicate. Dacă se îndepărtează prea multă piele, pot apărea sîngerări şi infecţii. Foarte populară este metoda aspirina. Acidul salicilic înmoaie bătătura sau calusul, acestea putînd fi, apoi, îndepărtate cu o mai mare uşurinţă cu ajutorul pietrei ponce. Dar atenţie! Aspirina poate afecta şi pielea sănătoasă, dacă de pe tegumentul îngroşat ajunge pe pielea normală. De aceea se recomandă fixarea prafului cu ajutorul cremelor şi acoperirea cu un plasture. Există şi alte versiuni ale metodei. Pulberea de aspirină se amestecă cu suc de lămîie, astfel încît să se obţină o pastă omogenă. Aceasta se aplică pe zonele cu probleme, după înmuierea picioarelor în apă caldă. Zona se acoperă cu un plasture pentru protecţie, apoi piciorul se va înfăşura într-o folie din plastic, după care se înveleşte într-un prosop gros. După un sfert de oră, bătăturile se vor freca cu o pilă pentru călcîie sau cu o piatră ponce. La final, se unge cu ulei vegetal. Pasta poate fi lăsată mai mult, dacă nu simţi niciun disconfort. Operaţiunea se repetă zilnic pînă cînd bătătura va ieşi foarte uşor, aproape singură. 

Smochine, praz, usturoi

Iată şi alte remedii pentru bătături. Se face o baie de picioare timp de 20 de minute, în apă fierbinte, în care s-au pus 2-3 picături de ulei de lămîie sau de levănţică. Apoi, pielea se usucă, iar, pe bătături se aplică jumătăţi de smochine sau stafide. Se acoperă cu plasturi şi se lasă peste noapte. Procedura se repetă timp de 10-12 zile sau cît timp este nevoie pînă la dispariţia bătăturilor. Se mai pot folosi cataplasmele cu frunze de praz macerate în oţet, ţinute timp de 24 de ore. Bătăturile se masează cu ulei de lămîie, după care, peste ele se aplică un plasture. Se lasă aşa timp de o jumătate de oră. La nevoie, procedura se poate repeta timp de 2-3 săptămîni. Pe bătături se aplică decoct din ramuri şi frunze de păducel, sub formă de comprese. Decoctul se prepară prin fierberea a două linguri de plantă mărunţită într-o cană de apă circa 10-15 minute. Bătătura se unge cu ulei de ricin, apoi, peste aceasta se va aplica un pansament peste care s-a pus propolis topit la flacăra focului. Se zdrobeşte o jumătate de căţel de usturoi, iar pasta astfel obţinută se va aplica numai pe suprafaţa cu probleme, evitînd pielea sănătoasă din jur. După ce se fixează un plasture, se va lăsa să acţioneze pe timpul nopţii. La flacăra de aragaz, pe o tablă, se coace o ceapă tăiată în jumătate, apoi se stropeşte cu oţet de mere. Se leagă pe bătătură cu un pansament şi se ţine timp de 12 ore. 

Ceapă, aloe vera, pliculeţe de ceai 

Bătătura se bandajează peste noapte cu o felie de pîine veche şi ceapă rasă, umezite cu oţet. O altă variantă: amestec de sare, zeamă de lămîie şi o frunză de ceapă. În fiecare noapte, pune o bucată de lămîie sau coajă de ananas pe bătătură. Înconjoară remediul cu leucoplast, ca să nu alunece pe pielea sănătoasă. În cîteva zile, bătătura ar trebui să dispară. Săculeţul care a rămas de la prepararea ceaiului se poate aplica pe bătătură cît e umed, pentru o jumătate de oră pe zi. Bătătura ar trebui să dispară într-o săptămînă sau două. Înainte să mergi la culcare, taie pe lungime o frunză de aloe vera şi pansează zona dureroasă. Leagă cu un bandaj şi lasă să acţioneze pînă a doua zi. Dacă deja ai o bătătură dureroasă, băile calde cu sare sau bicarbonat de sodiu ajută la înmuierea pielii întărite şi, în acelaşi timp, la vindecare. La un lighean cu apă caldă, presară trei linguri de bicarbonat de sodiu sau sare. Se prepară un amestec din trei părţi bicarbonat şi o parte apă. Cu această pastă se masează bătătura sau calusul. Se poate face masaj şi cu ulei de ricin, după care se pune o haină groasă peste zona cu bătături, înainte de culcare. 

Fulgi de ovăz şi zahăr 

Calusurile se pot îndepărta după cîteva zile de tratament cu cremă de sunătoare sau ulei de ricin. Se masează îndelung, în fiecare noapte, înainte de culcare. Pentru a uşura durerea de calus, înmuiaţi picioarele în apă de fulgi de ovăz (20 ceşti de apă, două căni fulgi de ovăz). După ce apa ajunge la punctul de fierbere, adăugaţi fulgi de ovăz. După ce apa scade la proximativ 1 litru, se trece lichidul printr-o strecurătoare. Se înmoaie picioarele, timp de cel puţin 20 de minute. Pentru a evita formarea calusurilor, e bine să foloseşti un exfoliant pentru picioare, pentru a nu lăsa celulele moarte să se acumuleze într-un loc. Se poate freca energic cu mălai sau zahăr brun amestecat cu ulei de migdale. Se clăteşte cu apă caldă. Pansează calusul cu o bucată de tifon îmbibată în oţet de mere şi lasă să acţioneze peste noapte. Calusul poate fi înlăturat uşor a doua zi, cu o piatră ponce. În general, leacurile pentru bătături pot fi aplicate şi în cazul calusurilor. Chiar dacă am pus sandalele şi şlapii în debara, îngrijirea picioarelor trebuie să ne preocupe şi în timpul iernii, astfel ca vara să nu fie nevoie să reparăm problemele acumulate în timpul iernii.

Remedii pentru călcîiele crăpate 

• Călcîiele crăpate şi uscate (xeorosis) reprezintă o altă problemă a picioarelor care nu trebuie ignorată. Crăpăturile nu sînt doar inestetice, pot fi adînci şi foarte dureroase. Poţi exfolia pielea cu mălai, tărîţe de grîu, zaţ de cafea, zahăr, sare de mare, făină de orez amestecată cu o parte miere şi una sau două părţi de oţet de mere. Împreună cu fiecare dintre aceste ingrediente poţi amesteca miere, ulei de cocos, ulei de măsline. După exfoliere, foloseşte o cremă hidratantă sau măşti din fructe, pasate şi amestecate cu cremă. Înainte de culcare, se pot unge călcîiele cu ulei din arbore de ceai, lămîie şi ulei de măsline, cremă de gălbenele, de tătăneasă. Alte remedii naturale pentru călcîiele crăpate: glicerină şi apă de trandafiri, mască cu căpşune, ceară de parafină şi ulei de muştar, ulei de ricin, balsam de păr, untură de porc, macerat din ulei de in, frunze de zmeură şi coada-şoricelului, alifie cu frunze de nuc, banane şi ulei de măsline, cremă de gălbenele, usturoi şi miere. Picioarele se pot masa cu suc de lămîie (dacă nu există răni).

Sfaturi pentru paşi fără dureri 

• Poartă încălţăminte potrivită: încăpătoare, cu botul mai lat şi tălpile groase.
• Încearcă să stai mai puţin timp în picioare. Pînă rezolvi calusul sau bătătura, rezolvă o parte din treburile domestice stînd pe scaun.
• Dacă eşti supraponderal, încearcă să slăbeşti pentru a reduce greutatea care apasă pe tălpile picioarelor.
• Lipsa din alimentaţie a zincului (carne de vită, carne de crab), a acizilor graşi esenţiali - Omega3 (ton, sardine), a vitaminei D3 (ficat de vită, ouă, peşte) poate conduce la apariţia călcîielor crăpate.
• Cu înaintarea în vîrstă, pielea îşi pierde elasticitatea, nu strică un tratament cu colagen.
• Transformă în rutină curăţirea picioarelor şi a mîinilor, folosind şi creme emoliente, care să menţină un nivel optim de hidratare.
• Unele exerciţii pentru picioare pot elimina şi preveni bătăturile. Acest lucru este util pentru bătăturile apărute în urma unor leziuni de la gleznă, care ţi-au modificat modul normal de deplasare. Stînd pe scaun, rulează cu piciorul o coadă de mătură aşezată pe podea, lent, pornind de la vîrful degetelor de la picioare pînă la călcîi. Fă acest lucru de aproximativ 30 ori pe zi, cu fiecare picior. Glezna înclinată se va îndrepta şi se va preveni formarea bătăturilor.
• Poartă şosete din materiale naturale. Cînd piciorul transpiră, bătăturile şi băşicile se formează mai uşor.
• Foloseşte branţuri recomandate de medic, din fetru sau diftină, pentru ca piciorul şi degetele să fie menţinute într-o poziţie optimă, cît mai lejeră. Există şi branţuri care conţin medicamente care înmoaie bătăturile.

Sursa: monitorulexpres.ro