REZOLUTIA ACTIUNII NATIONALE DE PROTEST A PARTIDULUI SOCIALISTILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

În Moldova, din cauza acţiunilor incompetente şi de sabotaj ale Guvernului, situaţia politică şi social-economică, continuă să se agraveze. Poporul sărăcește pe zi ce trece. Se închid şcoli, licee, instituţii medicale. Se scumpesc produsele alimentare, cresc tarifele la serviciile comunale. Populaţia continuă să părăsească ţara.

Pe acest fundal, continuă procesul de uzurpare a puterii de stat. Contrar Constituţiei Republicii Moldova, un partid politic – Partidul Democrat – şi-a instituit controlul asupra puterii în stat. Este partidul care în cadrul ultimelor alegeri parlamentare, a obţinut ceva mai mult de 15 % din voturile alegătorilor. Această formaţiune şi-a subordonat toate instituţiile puterii legislative, executive şi judecătoreşti din ţară.

Executînd comanda curatorilor din Occident, regimul de la guvernare şi „opoziţia pro-europeană” de buzunar a acestuia nu încetează să-l atace pe Preşedintele ţării ales de popor, Igor Dodon, cu scopul de a-i retrage împuternicirile, de a-l împiedica să-și exercite obligațiunile prevăzute în Constituţia ţării în calitate de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, precum şi a celor ce ţin de domeniul politicii externe şi al apărării.

Acţionînd prin intermediul judecătorilor Curții Constituţionale, care sînt controlați politic, cei de la guvernare i-au interzis poporului să-şi exprime, în cadrul unui referendum consultativ, opinia pe marginea unor probleme de importanţă majoră pentru societatea noastră, precum: întoarcerea de către cetăţenii ţării a miliardului de euro furat din sistemul financiar-bancar al Moldovei; extinderea împuternicirilor Preşedintelui; reducerea numărului de deputaţi ai Parlamentului şi predarea în şcoli a ”Istoriei Moldovei”.

În disperarea de a cîştiga susţinere din partea Occidentului, regimul a decis să recurgă la procedeul său îndrăgit – abordarea subiectului geopolitic, instigarea la ură interetnică, escaladarea tensiunii la Nistru.

În timp ce Preşedintele ţării depune eforturi titanice pentru îmbunătățirea relaţiilor cu partenerul nostru strategic Federaţia Rusă, încercînd să obţină revenirea întreprinderilor autohtone pe piaţa rusă, îmbunătăţind condiţiile de trai pentru sute de mii de migranţi muncitori şi familiile acestora, regimul de la guvernare întreprinde în mod intenţionat acţiuni ostile faţă de Rusia: nu permite accesul în ţară a viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, deportează din Moldova artişti şi jurnalişti ruşi, efectuează demersuri anti-ruseşti în cadrul Adunării Generale ONU, încearcă să interzică difuzarea știrilor şi a emisiunilor televizate informaţional-analitice din Rusia.

Ignorînd cu brutalitate principiul constituţional de neutralitate a Republicii Moldova şi încălcînd decretele Comandantului suprem al ţării, Guvernul controlat de PDM încearcă să trimită armata pentru a participa la exerciţiile militare NATO. Pentru funcția de ministru al Apărării, unul dintre cele mai importante funcții din ţară, Partidul Democrat promovează cu insistenţă o persoană absolut incompetentă – un desemnat politic.

În timp ce Preşedintele depune eforturi pentru reintegrarea ţării şi reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, Guvernul provoacă escaladarea tensiunii între cele două maluri ale Nistrului. Tentativele de denunţare a Acordului din 1992 şi cerinţele insistente de lichidare a formatului pacificator din partea Partidului Democrat, riscă să degenereze în escaladarea tensiunii la Nistru.

În pofida prevederilor Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, din 1994, Partidul Democrat exclude din proiectele de lege dispoziţii ce sînt foarte importante pentru Autonomia Găgăuză şi locuitorii acesteia, provocînd nemulţumirea unei întregi regiuni a ţării.

Deosebit de cinice sînt încercările Partidului Democrat de a promova prin intermediul Parlamentului amendamente la Constituţie ce prevăd excluderea unei alternative pentru cursul de integrare europeană, contrar voinței a peste 55 % din cetăţenii Moldovei – susținători ai aderării la Uniunea Economică Eurasiatică. Acest fapt va provoca o destabilizare în interiorul ţării şi va duce la o confruntare civilă. Cursul de politică externă al ţării poate fi determinat doar în cadrul referendumului.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova amintește Guvernului şi majorităţii parlamentare controlate de Partidul Democrat, stipulările articolului 2 al Constituţiei Republicii Moldova: „Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie. Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Pornind de la faptul că Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, este ales în această funcţie de popor și este unicul conducător legitim al ţării care exprimă voinţa poporului, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova lansează iniţiativa de trecere la forma de guvernămînt prezidenţială. Preşedintele ales de popor care poartă răspundere în faţa cetățenilor, trebuie să i se atribuie împuternicirea de a numi Guvernul. Fiecare ministru din cadrul cabinetului de miniştri trebuie să poartă răspundere personală în faţa Preşedintelui şi a poporului ţării.

Ținînd cont de faptul că regimul de la guvernare a refuzat poporului Moldovei să-și exprime opinia în cadrul unui referendum consultativ, unica modalitate în care cetățenii pot să-și exprime voinţa, sînt alegerile parlamentare anticipate.

Referendumul naţional propus de Preşedintele țării Igor Dodon, va fi organizat în orice condiție. Începînd de astăzi, 24 septembrie 2017, Partidul Socialiştilor anunţă startul Campaniei Naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea trecerii la forma de guvernare prezidenţială şi atribuirea şefului statului a funcţiei de şef al puterii executive în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să colectăm cel puţin 70% din semnăturile cetăţenilor ţării cu drept de vot. În cadrul acestei campanii, reprezentanţii Partidului Socialiştilor vor merge în fiecare casă și fiecare apartament, oferind fiecărui locuitor al ţării posibilitatea de a-şi expune opinia despre cel care ar trebui să guverneze ţara – poporul sau o gaşcă de uzurpatori. Ei interzic referendumul, noi însă îl vom desfășura în fiecare casă.

În cazul unor tentative de destituire din funcție a Preşedintelui ţării sau soluționare prin forţă a conflictului transnistrean, dacă Preşedintele va chema poporul să se întrunească la o Mare Adunare Naţională, noi îi vom urma apelul şi vom veni în centrul Chişinăului pentru salvarea definitivă a ţării de un regim antipopular şi antistatal.

Uzurparea nu va trece! Puterea – poporului!

Sursa: socialistii.md

Virginia Filip 12.10.2017 - 08:51

Oare a cui este vina pentru halul in care am ajuns? Socialistii fac acum pe moralistii? Ei au contribuit la destabilizarea acestei tari, iar daca mogrul lui Dodon privind republica prezidentiala se va indeplini, atunci putem sa ne luam toti bagajele si sa plecam spre democratie.