Revista presei internationale – 10 August

O lume în stare de alertă – aceasta pare să fie imaginea oferită de presa internaţională în ultimele ediţii ale ziarelor. Iată, de exemplu, un fragment dintr-un articol apărut în cotidianul american „The New York Times” care, dacă ar fi apărut în alte circumstanţe, ar fi putut părea comic: „La cîteva ore după declaraţia preşedintelui Trump, potrivit căreia ‘Coreea de Nord ar putea fi trecută prin foc şi sabie dacă nu-şi potoleşte intenţiile belicoase, Coreea de Nord a anunţat că se gîndeşte să atace Guamul, o insulă unde Statele Unite deţin o importantă bază aeriană”.

Chiar dacă cele două ţări nu vor trece la acţiune, consecinţele acestor ameninţări reciproce nu s-au lăsat prea mult aşteptate: „Cursul francului elveţian a avut cea mai mare creştere înregistrată într-o singură zi din ultimii doi ani”, anunţă ziarul elveţian „Tribune de Genève”, iar „preţul acţiunilor a scăzut atît în Europa, cît şi în Asia”, menţionează acelaşi ziar.

Un cotidian japonez, „The Japan Times”, citează un purtător de cuvînt al Guvernului Nord-coreean, care motivează ameninţările: „Desele incursiuni din ultima vreme ale unor avioane americane în spaţiul aerian Sud-coreean au iritat Republica Populară Democrată Coreeană”. Acelaşi ziar aminteşte că aceste ameninţări au survenit tocmai ieri, cînd „Japonia a comemorat împlinirea a 72 de ani de cînd un avion american a lansat o bombă nucleară deasupra oraşului Nagasaki”.
Dar nu doar Statele Unite şi Coreea de Nord se ameninţă reciproc. Tot în Asia, „a început numărătoarea inversă a unui eventual conflict militar între India şi China, iar Guvernul din New Delhi trebuie să-şi vină în fire şi să-şi retragă trupele din Doklam înainte de a fi prea tîrziu”, avertizează oficiosul chinez „China Daily”, care subliniază totodată că, „în eventualitatea unui conflict, singurul vinovat va fi India”. 

În ziarul indian „The Times of India”, fostul ambasador american la New Delhi afirmă însă că „India s-a arătat extrem de responsabilă, respectîndu-şi angajamentele internaţionale. În Himalaya, India este o putere de importanţă strategică, o ţară care respectă statul de drept” subliniază acelaşi diplomat.
În Europa, Franţa este din nou în alertă. Cotidianul francez „Liberation” informează că, „ieri dimineaţă, un vehicul a intrat într-un grup de militari din localitatea Levallois-Perret, iar atacul s-a soldat cu şase răniţi, dintre care trei erau în stare gravă”. Potrivit unui alt cotidian francez, „Le Figaro”, „ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, a precizat că a fost vorba despre un act deliberat”. Şi tot „Le Figaro” mai adaugă şi că „premierul Edouard Philippe a felicitat forţele de securitate pentru că au reuşit să reţină în scurt timp un prim suspect”. Dar un ziar italian, „La Repubblica”, avertizează: „În Franţa revine teama”.

Alexandru Danga, RADOR.ro