REVENIREA RUSIEI

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a restituit ţării sale statutul de supra-putere. Liderul de la Kremlin, în ultimii doi ani, şi-a consolidat poziţiile în Orientul Apropiat şi influenţează mai multe procese din UE.

După declaraţia lui Putin despre retragerea parţială a armatei ruse din Siria a urmat raportul ministrului apărării Serghei Şoigu. Potrivit lui, operaţiunea trupelor ruseşti, începută la 30 septembrie 2015, a ajutat forţele guvernamentale siriene să elibereze circa 400 de localităţi şi să restabilească controlul asupra 10 mii de kilometri pătraţi. Aviaţia rusă a nimicit 209 de întreprinderi de prelucrare a petrolului, a tăiat căile livrării ţiţeiului spre Turcia şi a lichidat circa două mii de transportatoare de petrol. În plus, armata rusă a nimicit circa două mii de islamişti, inclusiv 17 comandanţi, veniţi în Siria din Rusia.

Timp de cinci ani ai războiului civil din Siria, 271 de mii de cetăţeni au fost ucişi, inclusiv circa 100 de mii de părtaşi ai lui Assad. Aproximativ 13 mii de persoane au fost răpite de organizaţia teroristă Stat Islamic. 12,5 milioane de sirieni şi-au părăsit casele, din care 4,8 milioane au plecat peste hotare, orientîndu-se prioritar spre Europa.

Putin a ordonat retragerea trupelor, lăsînd în urma sa o Sirie dezbinată geografic, dar cu aeroport militar rusesc funcţional, o bază maritimă şi o unitate anti-aeriană capabilă să controleze mai mul de jumătate din spaţiul aerian al ţării.

Declaraţia preşedintelui rus despre retragerea trupelor a fost susţinută imediat de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, de conducerea Uniunii Europene, a Chinei şi SUA. Poziţia comună a fost următoarea: conflictul sirian poate fi soluţionat prin negocieri, cu participarea activă a Rusiei, dar după retragerea din Siria a trupelor iraniene şi ale Hezbollah.

Preşedintele Consiliului pentru politica externă şi de apărare Fiodor Lukianov consideră că rolul Rusiei în Siria demonstrează renaşterea hegemoniei ruse. „Toate încercările de a crea o nouă ordine mondială din ultimii 20 de ani au eşuat. Nimeni în afară de Moscova şi Washington nu este capabil să adopte decizii de perspectivă. Organizaţiile de genul UE sau NATO şi-au arătat ineficienţa, inclusiv prin refuzul de a participa la reglementarea crizei siriene”, afirmă Lukianov.

După News1, Israel