REVENIREA OLIGARHILOR SAU RACKETII POLITICI MINCINOSI (1)

Trădat de Maia Sandu, Năstase cade în brațele lui Filat

Muierea plîngăcioasă Andrei Năstase a intrat în politică mințind cu nerușinare. Este cel mai mare demagog pe care l-a avut Moldova vreodată. La început a fost doar un ţărănuş mincinos şi mitoman. Inițial, prin 2015, ca să-și facă debutul, s-a prefăcut că este ”vocea poporului” și, în general, a societății civile. Tot prin minciuni! Este vorba despre Platforma civică ”Demnitate și Adevăr”. Sub această identitate, și-a luat corturile din fundul curții și le-a instalat în PMAN și a început să protesteze ”convenabil” împotriva lui Plahotniuc. Ca să pară că este un ”fiu al poporului amărît”, a făcut chetă publică de la oameni ca să-și susțină protestele, spunînd că e sărac. Unii chiar l-au crezut și au contribuit cu puținii lor bani. De unde să știe ei că Năstase este un fel de ”avocat al diavolului oligarhic” reprezentat de cei care vor să-i ia locul lui Plahotniuc – nașul lui, Victor Țopa, și Viorel Țopa, fugiți în Germania și trăind ”ca orice moldovean multimilionar care se respectă”?

Ca o paranteză, e demn de amintit faptul că Năstase ”a luptat” împotriva lui Plahotniuc nu doar pentru furtul miliardului, ci și pentru înstrăinarea abuzivă și suspectă a aeroportului. Asta în contextul în care, anterior, el a fost avocat și director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, pe vremea cînd cei doi Țopa intenționau să fure ceea ce i-a reușit lui Plahotniuc prin Șor. Acum plînge ca o muiere pe la toate televiziunile şi canalele care-l invită că a fost fentat de Maia Sandu. Păi Maia Sandu este crescută și educată în echipa marilor maeștri ai furtișagurilor și manipulărilor! Primea plicuri cu bani de la Șor și Filat.

 

Extrase din 2016, scrise de către RISE Moldova

”Pe lîngă conexiunile la companii offshore care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro, Andrei Năstase este strîns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. (…) A lucrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat. Năstase nu neagă aceste legături, dar susține că este vorba doar despre „afaceri” şi că interesul lui, ca și al partenerilor săi de business, este să scoată ţara din captivitate.

Pe 22 August 1997, a fost angajat la Procuratura de transport din Chișinău. Inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului de transport. Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală precizează că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activităţii întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”.

În perioada 1998-2001, Victor Țopa a fost director al ASAC, iar din Aprilie pînă în Decembrie 2001 a ocupat postul de ministru al Transporturilor. După demiterea sa din Guvern, Țopa a dezvoltat mai multe afaceri în Moldova şi în străinătate. În 1999, cînd se afla încă la conducerea ASAC, Victor Țopa și soția sa Ana le-au fost naşi de cununie lui Andrei şi Angelei Năstase. La cîteva luni după nuntă, Andrei Năstase pleca din Procuratură.

După plecarea din Procuratură și pînă în Vara anului 2002, Andrei Năstase a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată, cu girul lui Victor Țopa, în întreprindere mixtă moldo-germană.

Mai exact, pe 3 Martie 2000, în mandatul de director al lui Țopa, ASAC a semnat un contract cu firma Unistar Ventures Gmbh din Germania. Potrivit acordului, Guvernul Moldovei urma să contribuie la capitalul social al Air Moldova cu 31,025 milioane lei, reprezentînd 51%, iar compania germană cu 2,38 milioane de dolari – 49% din capitalul social.

La începutul anului 2002, imediat după ce Victor Ţopa a fost demis din funcţia de ministru al Transporturilor (Aprilie-Decembrie 2001), între cei doi proprietari au apărut disensiuni, iar, la adunarea acţionarilor din 19 Iunie 2002, folosind cele 51% din voturile sale, ASAC, în mod unilateral, l-a eliberat din funcţie pe directorul Air Moldova.

Totodată, ASAC a obținut în instanțele din Republica Moldova rezilierea contractului prin care Air Moldova a devenit întreprindere mixtă, în urma parteneriatului cu compania germană. Deși au obținut cîștig de cauză, autoritățile nu i-au returnat Unistar Ventures Gmbh investițiile efectuate.

Astfel, după un lung proces în instanţele naţionale şi internaţionale, în decembrie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Republica Moldova să-i achite firmei Unistar 6,7 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material; 3.000 de euro, cu titlu de prejudiciu moral, şi 9.855 euro, cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Pe lîngă cauza Unistar Ventures Gmbh contra Moldovei, Andrei Năstase a reprezentat în instanţele din Moldova şi interesele oamenilor de afaceri Victor şi Viorel Ţopa – refugiați în Germania după ce au fost condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova. 

Legăturile avocatului Andrei Năstase cu compania germană și, în același timp, cu familia lui Victor Țopa, nu se opresc aici. Datele din Registrul Comerţului din Germania arată că, din 2 August 2012 pînă pe 16 Ianuarie 2014, Andrei Năstase a reprezentat, pe bază de procură, în calitate de avocat, interesele firmei German Aviation Capital – de fapt, fosta Unistar.

De numele lui Andrei Năstase sînt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor. Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.

În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întîmplat şi în cazul soacrei lui Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.”

 

”Săracul” care făcea chetă publică în PMAN ca ”să lupte” împotriva lui Plahotniuc

Văzînd că minciuna cu ”sinceritatea dezinteresată a luptei civice” împotriva lui Plahotniuc ține, Năstase și-a creat PPDA, căci acesta era, de fapt, scopul inițial. ”A creat PPDA” este un fel de a spune. PPDA s-a născut prin cezariană din Partidul Forța Poporului, care ”aparținea” lui Nicolae Chirtoacă. Şi este de fapt o metastază a PLDM-ului lui Filat. Ni se dă impresia că vicele PPDA al lui, Alexandru Slusari, a fost o ”clauză contractuală” pe care Nicolae Chirtoacă i-a impus-o lui Năstase cînd i-a cedat Partidul Forța Poporului. Năstase a preluat acest partid, l-a rebotezat, dar la pachet cu ”Slusari al lui Chirtoacă” şi agenţii şi supraveghetorii lui Filat. Ca să vedeți cît de mult pute a independență PPDA! Ca să vedeți de ce Năstase a trăit ca un lord milionar, din economii, atîția ani, ca acum, ”extrem de modest”, să se mulțumească doar cu ”îndemnizația de consilier municipal” la care l-a exilat Maia Sandu!

 

Un aventurier politic ce se crede ”alesul reprezentativ al poporului”

Cine-i ascultă discursurile politice, constată cu ușurință că apelurile și declarațiile lui Năstase nu se deosebesc cu nimic de cele cu care au anesteziat poporul Ghimpu, Chirtoacă, Filat ori Plahotniuc! Populisme standard din spatele cărora se poate fura pe rupte! Ca și cei amintiți, lui Năstase i s-a năzărit că are dreptul să vorbească în numele poporului. Obrăznicia lui este cu atît mai evidentă cu cît e suficient să ne uităm la procentele lui minuscule de reprezentare parlamentară. Lumea a înțeles deja cine este cu adevărat Andrei Năstase. Demagogul după care plînge dispreţul şi oprobriul general!

Ca politician și candidat prezidențiabil, însă, e nociv nu numai pentru că e un mincinos, ipocrit și profitor, ci și pentru că este extrem de frustrat față de Maia Sandu. Practic, Maia Sandu l-a castrat politic tocmai atunci cînd el se credea armăsarul armăsarilor în Ministerul de Interne și cu mari șanse de a bate cu copitele în palatul prezidențial. La Interne a fost deplorabil. Tocmai acolo s-a văzut că Andrei Năstase este Marele Nimeni. Dezonorant pentru el e faptul că a fost trimis ”la cratița Primăriei” de către o artificialitate politică asemănătoare cu țînțarii sezonieri – Maia Sandu. Asta explică foarte limpede impotența, aventurismul lor politic inconștient. Două nulități politice sortite să se zgîrîie pe față după ce n-au știut ce să facă atunci cînd s-au acoperit sub un cearșaf! Și ambii au ieșit de sub mantaua lui Filat. Acum Filat şi Maia se prefac că nu se cunosc. Asta pînă la alegerile parlamentare din primăvara lui 2021! Atunci să vezi împreunare, acuplare şi coalizare!

Înainte de a-și lansa dorința de a candida la Președinție, Năstase ”a făcut un apel la unitate în vederea desemnării unui candidat unic și apolitic la alegerile prezidențiale”. A fost și este un demers cinic și oarecum banditesc politic tocmai prin aceea că, dacă era sincer, ar fi nominalizat, public, măcar două nume de fecioare apolitice în fața cărora moldovenii să geamă de plăcere. Apelul lui a fost, în realitate, un pretext spre a-și anunța candidatura la prezidențiale. Știa prea bine că nici Sandu și nici alții nu i se vor alia.

 

ACUM demagogii luptă pentru recuperarea lui Plahotniuc și Șor

De o bună perioadă de timp, observăm cum Năstase și Sandu se luptă pentru recuperarea moștenirilor politice rămase active de la Plahotniuc și Șor. ”Moștenirile” despre care vorbim se referă la Pro Moldova lui Candu și Partidul Șor. Este limpede pentru oricine că, în exterior, Plahotniuc cu cei doi Țopa pot cădea oricînd la o înțelegere, dacă nu cumva au și făcut-o. Asta înseamnă că, cu acoperirile politice de rigoare, în perspective ”parlamentare”, finul lui Țopa, Năstase, s-ar alia cu ușurință cu finul lui Plahotniuc, Candu. Să reținem lipsa de scrupule și de ”onoare politică ideologică” prin care Andrei Năstase, cu prilejul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, cerșea voturi chiar și din Iad, Raiul fiind Candu și Șor!

În plus, lui Năstase i se deschide un alt orizont politic – revenirea lui Vlad Filat în politică! PLDM-ul lui Filat l-a înaintat pe Tudor Deliu la prezidențiale. Nu va intra în turul doi, dar nici nu-şi va îndemna alegătorii să-şi dea votul pentru Dodon. Prim urmare, Filat deja luptă pentru Maia Sandu. E previzibil că o să aibă același eșec ca și Năstase. În consecință, ne spun sursele noastre, o fuziune între PPDA și PLDM ar deveni una de ”interes național”, cum ar zice Năstase. Asta ar însemna, deci, o fuziune între ”clanurile lucinchiste”, din care se disting Filat și cei doi Țopa, și mafia oligarhică a lui Plahotniuc. Oamenii lui Filat îl străjuiesc bine pe Năstase.

De cealaltă parte, Maia Sandu, o să fie nevoită să se închine la Zidul Plîngerii și să accepte, europenește, o protecție de la Șor, de care oricum nu a fost lipsită, financiar vorbind, după cum scrie presa. Ce înseamnă asta? În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, căci cele prezidențiale știu că le vor pierde, chiar dacă Năstase nu o iartă pe Sandu că nu i-a dat nici un cent din banii primiți pentru alegerile prezidențiale din 2016, cu ”asistență externă”, ei speră să aibă o majoritate parlamentară. Asta mai înseamnă și întoarcerea în țară a lui Plahotniuc și Șor, fără riscul inculpării lor penale. Cel mai sigur că nu va face pușcărie este Plahotniuc. Cu asemenea procuratură Plahotniuc nu intră la dubă. Mitul Stoianoglo s-a zburătăcit ca țînțarul în vînt.

Un astfel de scenariu convine de minune inclusiv serviciilor secrete românești și unor politicieni influenți de la București, complici de-ai lui Plahotniuc, dar și anumitor structuri europene ”programate” să dorească scoaterea din jocul politic a socialiștilor și a lui Igor Dodon. Cu alte cuvinte, se dorește retrimiterea în opoziție a socialiștilor și transformarea instituției Președinției în ceea ce a fost pe timpul guvernării mafiote a lui Plahotniuc. Astfel, visul structurilor speciale românești de a transforma Republica Moldova într-un paradis fiscal s-ar îndeplini! Acum e timpul vostru, băieți, Rusia este ocupată cu Belarus și alte mici necazuri! Acest lucru îl și declară Vlad Filat care vinde din nou electoratului românism feroce și integrare europeană. Nouă miliarde, vouă, proştilor, mituri! Filat nici nu și-a revenit bine și deja vinde idei mărețe! Și deși sînt două cărți cam terfelite, dar în spatele lor stă Republica Moldova. Din nou împreună cu Plahpotniuc, Filat, deja și cu Ilan Șor, Andrei Năstase și Maia Sandu vor vinde Moldova României. Va fi ultima lor tranzacție epocală. Sînt bani mulți pentru asta, de aceea la împărțeală se grăbește să participe și Renato Usatîi. Filat, cît a stat închis, la nimic altceva nu s-a gîndit decît la unirea cu România și integrarea europeană. Ca idei de bussines mai ales, desigur. Dar Plahotniuc, cam căpcăun fiind, supărat pe serviciile românești care l-au cam kidănit în ultima vreme, s-ar putea să-l mai bage o dată pe Filat la închisoare. Filmul e vechi, dar va mai rula o dată pe ecranele moldovenești deprinse cu moravuri vechi și pline de glod. (Vom reveni).

Felicia FURCĂMÎNDRĂ

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40