REUNIUNEA BIROULUI AP EURONEST A ACCEPTAT ÎN UNANIMITATE PROPUNEREA LUI IGOR CORMAN

Preşedintele Comisiei Politică Externă şi Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a participat, la Strasbourg, la reuniunea Biroului Adunării Parlamentare Euronest. Igor Corman este vicepreşedinte al Adunării Parlamentare (AP) Euronest şi şeful delegaţiei moldoveneşti la acest for interparlamentar, a informat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

În cadrul reuniunii Biroului Adunării Parlamentare Euronest au fost abordate subiecte ce ţin de pregătirea celei de-a treia sesiuni ordinare a AP Euronest, care va avea loc, la Bruxelles, în perioada 28-29 mai 2013. De asemenea, au fost examinate rapoartele şi moţiunile de rezoluţii ale Comisiilor permanente ale AP EURONEST. Totodată, a fost prelungit mandatul Grupului de Lucru al AP cu privire la Belarus, acesta avînd misiunea să identifice o formulă acceptabilă de participare a delegaţiei parlamentare din Belarus la lucrările AP Euronest. Grupul de lucru a fost co-prezidat de către Dumitru Diacov, deputat în Parlamentul de la Chişinău.

În plenul reuniunii, Igor Corman a propus membrilor Biroului să fie adoptată decizia politică cu privire la adresarea unui mesaj consolidat, din partea Biroului AP Euronest, către şefii de stat şi de guvern cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013). Propunerea vicepreşedintelui Adunării Parlamentare Euronest a fost susţinută unanim de membrii Biroului.

În continuarea lucrărilor, Parlamentul European a aprobat oferirea burselor Euronest pentru aproximativ 150 de tineri din statele-membre ale UE, precum şi statele-participante la Parteneriatul Estic, cu scopul reunirii lor la Strasbourg, la începutul toamnei 2013, în vederea "simulării" activităţii AP Euronest, pentru schimb de opinii, de experienţă etc. De asemenea, Parlamentul European a aprobat organizarea unui seminar pentru tinerii lideri (din domeniul politic, sectorul asociativ, mediul de afaceri etc.) din cadrul Parteneriatului Estic, pentru schimb de opinii şi experienţă, în toamna anului 2013.

La reuniunea de la Strasbourg participă şefii delegaţiilor Parlamentelor naţionale ale ţărilor Parteneriatului Estic, precum şi Biroul delegaţiei Parlamentului European la AP Euronest. Adunarea Parlamentară Euronest reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic şi este formată din 110 membri: 60 de membri din partea Parlamentului European şi cîte 10 membri din partea partenerilor estici (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan).