REUNIUNE A PARTENERIATULUI DE MOBILITATE R. MOLDOVA – UE

Reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană a avut loc, pe 7 iunie, la Chişinău. La eveniment au participat reprezentanţii instituţiilor implementatoare din R. Moldova, statelor membre UE, precum şi agenţiilor şi instituţiilor Uniunii Europene, a relatat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Formatul extins de dialog este parte componentă a mecanismului de monitorizare a implementării obiectivelor Declaraţiei Comune privind Parteneriatul de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană.

La reuniune au fost prezentate rezultatele proiectelor implementate în cadrul Parteneriatului de Mobilitate pe diverse domenii: mobilitate, migraţie legală şi integrare; creşterea impactului migraţiei şi mobilităţii asupra dezvoltării; consolidarea relaţiilor cu diaspora, managementul frontierei, readmisia, documentele de identitate şi călătorie, combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. Totodată, s-a dat o apreciere înaltă rezultatelor obţinute în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, reliefate şi în concluziile primului exerciţiu de evaluare cuprinzătoare, precum şi remarcate drept realizari importante crearea bazei de date electronice Scoreboard şi finalizarea Raportului Profilului Migraţional Extins.  De asemenea, participanţii la reuniune au stabilit priorităţile de bază pentru viitoarea cooperare între parteneri, care vor crea noi posibilităţi pentru o bună gestionare a migraţiei şi valorificarea beneficiilor acesteia.