RETROSPECTIVA SĂPTĂMÎNII 23-28 Septembrie

LUNI, 23 Septembrie

Euro va pierde teren în Moldova spre sfîrşitul Toamnei. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Viorica Lopotenco. „Deja se poate observa că nu este atît de mare creşterea monedei euro. Vine iarna, iar aceasta înseamnă importuri mai mari, în special a resurselor energetice. Se va interveni pe piaţă pentru a aprecia cursul leului faţă de moneda internaţională”, a spus Viorica Lopotenco.

Moldova va fi aprovizionată cu gaze din Rusia în baza acordului vechi. Ţara va fi aprovizionată cu gaze în baza acordului vechi, care va fi prelungit, a comunicat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. „Formula de calculare a preţului la gazele livrate rămîne cea prevăzută în acordul vechi. Avînd în vedere faptul că s-a obţinut o reducere a preţului mediu european de livrare a gazelor, putem spera că vom plăti în anul viitor cu 10% mai puţin pentru 1000 de metri cubi de gaze. În prezent Moldova procură gazele cu 380 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Dar aceasta nu însemnă că şi tarifele pentru consumatorul final se vor reduce.”

MARŢI, 24 Septembrie

Consiliul Concurenţei a pornit o inspecţie în cazul a doi operatori de turism. Aceştia sunt suspectaţi de înţelegeri de cartel la vînzarea biletelor de zbor. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, a declarat presei că inspecţia a început acum o lună şi încă este în proces de desfășurare. Aceasta este prima inspecţie de la modificarea Legii concurenţei în anul 2012.

MIERCURI, 25 Septembrie

Comisia Europeană a cerut statelor UE ridicarea cotelor la importul de vinuri moldoveneşti. Acest lucru s-a întîmplat Miercuri, 25 Septembrie, înainte ca procedurile Acordului de Liber Schimb să fie aplicate. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Iurie Leancă a avut o discuţie la telefon cu Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură, care i-a confirmat informaţia. „Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că UE nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii”, a menţionat comisarul european.

Statul nu a avut un miliard de lei ca scoată BEM din impas. Declaraţia îi aparţine ministrului Finanţelor, Anatol Arapu, în cadrul audierilor organizate în Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Cota statului în această bancă s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni, la care statul nu a subscris. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a spus că BEM nici în perioada cea mai grea banca nu şi-a perturbat activitatea şi a eliberat sumele solicitate de către deponenţi în termenele prevăzute.

JOI, 26 Septembrie

În 2014 pentru subvenţii agricole vor fi alocaţi mai mulţi bani. Dacă în 2013 pentru subvenţii a fost prevăzută suma de 400 de milioane de lei, în 2014, aceasta va fi de aproximativ 670 de milioane, a comunicat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. „Sunt organe de stat care nu pot valorifica banii alocaţi din buget, iar noi, care putem asimila şi de două ori mai mult, nu-i avem”, a menţionat Vasile Bumacov. „Banii care au rămas nu vor fi plătiţi pe 1 Octombrie. Cînd vor fi colectate toate dosarele, va fi calculat coeficientul. Vin dosare destul de mari. Nu ne putem încadra în această sumă”, a spus ministrul.

VINERI, 27 Septembrie

Producătorii agricoli sunt stimulaţi se asocieze în grupuri. Banca Mondială, sub egida Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, oferă granturi pentru grupurile de producători agricoli, în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Granturile sunt alocate pentru achiziţionarea echipamentului tehnologic şi utilajului destinat infrastructurii post-recoltare. Suma maximă oferită va fi de 350 de mii de dolari pentru un grup de producători. Proiectul este lansat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii. Directorul adjunct al unităţii, Olga Sainciuc, a spus că pentru crearea unui grup de producători este nevoie de cel puţin 5 fondatori. Aceştia trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 3 ani de activitate în domeniul horticol, să demonstreze că au făcut investiţii în sector şi să nu aibă restanţe la bugetul public.

SÎMBĂTĂ, 28 Septembrie

Avocaţii şi notarii vor fi impozitaţi pe vechi. În 2014 veniturile avocaţilor, notarilor publici, executorilor judecătoreşti şi mediatorilor vor fi impozitate la fel ca şi în prezent – cu 18% (cotă aplicată şi în cazul persoanelor fizice pentru venituri de peste 27,8 mii lei), a anunţat vice-ministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, într-o emisiune la Radio Moldova. În proiectul legii din care rezultă politica fiscală pe anul viitor, ministerul Finanţelor a propus ca veniturile acestor contribuabili să fie impozitate cu o cotă similară celei aplicată persoanelor juridice, adică 12%. Totodată, se propunea impozitarea cu TVA a serviciilor prestate şi cu taxă pentru amenajare, pe principii similare persoanelor juridice. Propunerea Ministerului Finanţelor a stîrnit însă opinii în controversă. În parte, s-a spus că noua modalitate de impozitare ar duce la majorarea costului serviciilor prestate populaţiei. Acesta a şi fost unul din motivele pentru care s-a convenit menţinerea vechilul mod de impozitare.