RESPINGEREA INDEPENDENŢEI SCOŢIENE ESTE "BUNĂ PENTRU O EUROPĂ MAI PUTERNICĂ", APRECIAZĂ BARROSO

Preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso a salutat vineri "nu"-ul opus independenţei Scoţiei în referendumul istoric care a avut loc cu o zi înainte, apreciind că este o decizie bună pentru Europa, relatează AFP.

"Salut decizia poporului scoţian de a menţine unitatea Regatului Unit. Acest rezultat este bun pentru Europa unită, deschisă şi mai puternică pe care o susţine Comisia Europeană", a declarat Barroso, citat într-un comunicat.

"Comisia Europeană salută faptul că în timpul dezbaterii (asupra acestui referendum), în ultimii ani, Guvernul şi poporul scoţiene nu au încetat să-şi reafirme angajamentul european", a continuat Barrsoso.

El a promis că CE "va continua să menţină un dialog constructiv cu Guvernul scoţian, în domeniile aflate în responsabilitatea acestuia, care sînt importante pentru viitorul Scoţiei", şi anume crearea de locuri de muncă, creşterea economică, energia, schimbările climatice, mediul şi îmbunătăţirea reglementărilor.

Anterior, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a salutat, la rîndul său, votul împotriva independenţei scoţiene.

"Este o decizie bună, într-o perioadă în care unitatea este supusă unor probe şi provocări cu care ne confruntăm", a declarat el, citat într-un comunicat.

Reprezentanţii europeni au avertizat că, în caz de independenţă, Scoţia urma să fie considerată o ţară din afara Uniunii Europene (UE) şi că era necesar să parcurgă o procedură de aderare.

Barroso a apreciat, în februarie, că va fi "foarte dificilă obţinerea acordului tuturor celorlalte state membre" faţă de aderarea Scoţiei la UE.

Aderarea unui nou stat necesită unanimitatea Celor 28, iar o ţară ca Spania, care se confruntă cu tendinţe separatiste în Catalonia, ar fi putut să blocheze Scoţia, pentru a da un exemplu.

Sursa: Mediafax