Republica Moldova va preveni treptat si va reduce poluarea atmosferica, conform MADRM

Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a preveni treptat și a reduce propriile emisii de poluanți atmosferici, în scopul combaterii poluării transfrontaliere rezultante. Declaraţia a fost făcută de Valentina Ţapiş, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), la cea de-a 39-a sesiune de lucru a Organului Executiv de implementare a Convenţiei asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distanțe lungi, desfăşurată în perioada 9-13 Decembrie, la Geneva (Elveţia), transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, pentru implementarea cu succes a acestor angajamente este necesară continuarea dezvoltării politicilor, programelor şi măsurilor de fortificare a capacităţilor instituţionale şi perfectare a cadrului normativ în domeniu. „Este necesar un management eficient şi crearea unui sistem complex de evaluare şi gestionare a calităţii aerului în Republica Moldova”, a relevat Valentina Ţapiş.

În context, secretarul de stat a menţionat că „promovarea unei abordări integrate a dezvoltării politicii de mediu care să recunoască faptul că poluarea aerului este un element central al interacțiunii dintre sănătatea umană, schimbările climatice și ecosisteme reprezintă o prioritate a MADRM”.

Printre alte subiecte abordate la evenimentul de la Geneva, o realizare importantă constituie adoptarea Declarației privind aerul curat pentru 2020-2030, dedicată celei de-a 40-a aniversări a Convenției asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distanțe lungi.

Convenția a fost semnată la Geneva, în 1979, de către 32 de țări, iar în prezent reunește peste 50 de state din Europa, America și Asia. Republica Moldova a aderat la această Convenție în anul 1995. În cadrul Convenției sunt adoptate opt Protocoale. Moldova a semnat patru dintre acestea, iar trei le-a ratificat. Obiectivele principale ale Convenţiei prevăd protejarea omului şi a mediului înconjurător împotriva poluării atmosferice; reducerea şi prevenirea poluării atmosferice, inclusiv poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanţe lungi; elaborarea politicilor şi strategiilor care vor servi pentru diminuarea emisiilor de poluanţi atmosferici, ţinînd seama de eforturile deja întreprinse la nivel naţional şi internaţional.