REPUBLICA MOLDOVA SĂRBĂTOREŞTE ZIUA NAŢIONALĂ A VINULUI

Mii de locuitori şi oaspeţi ai capitalei au venit astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a marca Ziua Naţională a Vinului. Aceştia au gustat bucate tradiţionale şi vin produs în Republica Moldova, oferit vizitatorilor de circa 45 de companii vinicole prezente la eveniment.

În premieră, cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului este prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. După inaugurarea oficială a evenimentului, cei prezenţi în PMAN au încins o horă, iar cîţiva tineri au dat simbolic la teasc şi au dansat pe butoi. Acţiunile s-au desfăşurat pe ritmurile melodiilor mai multor interpreţi autohtoni.

Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat că în pofida embargoului impus de Federaţia Rusă şi a altor provocări, în acest an producătorii de vin au devenit mai uniţi. Bumacov a mai adăugat că 2014 va rămîne în istorie ca anul în care industria vitivinicolă a fost reformată.

Prim-ministrul Iurie Leancă a afirmat că producerea vinului este o artă. “Vinul este un element emblematic al integrării noastre în UE, fiind primul produs pentru care comunitatea europeană şi-a deschis porţile necondiţionat de la începutul acestui an. A fost un an cu probleme şi provocări, dar acestea ne mobilizează şi ne determină să căutăm soluţii”, a accentuat Premierul.

De Ziua Vinului, PMAN a fost împărţită în patru părţi: zona meşteşugarilor, a creatorilor, zona educaţională şi cea a gustului. În ultima zonă, sînt gătite mai multe bucate şi este consumat vin de calitate. În zona creatorilor, patru sticle uriaşe de vin vor fi decorate cu picturi reprezentative ale artiştilor plastici autohtoni. Vizitatorii pot participa la Şcoala vinului, pentru a învăţa tehnici de degustare şi a afla detalii despre producerea vinului.

Programul evenimentului mai include ateliere de creaţie şi de meşteşugărit, ateliere gastronomice, muzică, dansuri, concursuri. Sărbătoarea va continua şi mîine. Pentru organizarea Zilei Vinului au fost alocate două milioane de lei. (Moldpres)