REPUBLICA MOLDOVA, INCOTRO? (6)

Proeuropenismul „culturii” garajului şi al cumetriilor

Scriam, în conţinutul ultimului articol, despre „cultura garajului la moldoveni”, iar acum, pentru că „angajamentul editorial” mă obligă, voi continua cu greu desfiinţabila „cultură a cumetriilor la moldoveni”. „Româneşte şi mioritic, parafrazînd”, cumătrul moldovean nu se înfrăţeşte nicicum cu cel muntean, ardelean, ungurean sau moldovean din România. Cumătrul din Republica Moldova este mai cu moţ decît toţi cei amintiţi, numai că „funcţionalităţile” cumetriilor moldoveneşti (numite aici „cumătrii”) determină fundamental configuraţia, imaginea şi stabilitatea politică, economică şi administrativă a Statului Republica Moldova.

„Cumătrismul” moldovenesc este o veritabilă Mafie de familie, blagoslovită de Biserică, ca fiind ceva „tradiţional şi creştinesc”, numai că extensiile lui ajung chiar să submineze Statul Republica Moldova atunci cînd unul dintre „cumătri” ajunge într-o funcţie importantă în Stat. Existînd o lege nescrisă, la fel ca şi în familiile mafiote, „cumătrul”, ajuns într-un rang înalt, nu trebuie să-şi lase de izbelişte pe ceilalţi „cumătri”, motiv pentru care, necontînd cît de incompetenţi sînt, trebuie să-i numească în diferite funcţii, de regulă chiar de răspundere, pentru că, nu-i aşa?, sînt de încredere!

Fenomenul în sine, iar aici mă refer la felul în care se manifestă în societate, este universal. Ceea ce în Republica Moldova se numeşte „cumătrism”, în România se cheamă „nepotism”. Există suficiente similitudini între „nepotismul” românesc şi „cumătrismul” moldovenesc în ceea ce priveşte gravele acte de corupţie pe care le generează acestea. În România, însă, există o Justiţie liberă şi neiertătoare, cu inerentele ei slăbiciuni, la fel ca în toată lumea. Tot un fel de nepotism am putea numi şi faptul că preşedintele american Donald Trump şi-a adus fiica la Casa Albă, numai că diferenţele de nuanţe sînt uriaşe. Fiica preşedintelui SUA chiar are expertize profesionale serioase. Nepotismul din ţările occidentale democrate este sancţionat sever de către societatea civilă, Justiţie şi clasa politică. Nu acelaşi lucru se întîmplă în Republica Moldova, unde „cumătrismul” defineşte, caracterizează însăşi Statul, cu absolut toate instituţiile sale.

Cum se aleg „cumătri”? De la sărăntoc şi pînă la cel îmbuibat, cel/cea care se însoară/mărită şi atunci cînd îşi botează copiii, în consens cu părinţii, îşi face o listă cu toţi cei pe care îi solicită să le fie „cumătri”. În acest conglomerat, afectivitatea reală faţă de cei solicitaţi să le devină „cumătri” este secundară în raport cu „perspectivele” pe care le poate oferi „cumătria” cu 5-10 sau mai multe familii influente sau cu şanse de a „a ajunge departe”. Generic, ca şi în cazul atotcuprinzător al definiţiei „nepotismului” românesc, „cumătrismul” moldovenesc nu se referă strict la „cumătri”, ci şi la naşi, fini de cununie sau de botez şi tot felul de alte rude, prin alianţă sau de sînge.

În România, a existat şi poate că mai vieţuieşte imbecilitatea unor politicieni de a cununa sau boteza zeci de familii în scopuri electorale şi în campaniile electorale, de care, de regulă, uită, dar care, vă asigur, nu se constituie în Mafii familiale extinse ca aici! „Principiile” mafiote româneşti au alte calapoade, dar asta nu înseamnă că nu sînt la fel de distructive. Pur şi simplu, au alte… „reguli culturale”!

Dar să revenim la „cumătria moldovenilor”! Scriam, mai devreme, despre „cumătrul moldovean”, ajuns într-un rang înalt, care nu trebuie să-şi lase de izbelişte pe ceilalţi „cumătri”. Păi tocmai acest „principiu” explică şi eşecul Statului Republica Moldova! Eşecul Republicii Moldova a fost proiectat de către „cumătri” incapabilului şi laşului ex-preşedinte Mircea Snegur şi a fost statuat de cei ai fostului preşedinte Petru Lucinschi, cel mai odios şi cinic preşedinte pe care l-a avut această ţară greu încercată de către acest individ aflat încă în libertate, juridic vorbind.

Dacă ne facem timp să cotrobăim mai minuţios prin grajdul Parlamentului şi cel al Guvernului (am făcut-o odată, în urmă cu mai mulţi ani!), v-aţi ieşi din minţi de revoltă cînd aţi vedea faţa hidoasă şi criminală a „cumătrismului”, cînd veţi constat că acest sistem mafiot blagoslovit de Biserică este principala cauză a dezastrului naţional actual cu care se confruntă ţara. Miniştri şi deputaţi care fac şi desfac legi în Parlament sînt „cumătri”, fini, naşi, veri, unchi etc. ai unor responsabili importanţi din Justiţie, Procuratură, SIS, MAI, MAN etc. şi invers. Nimeni nu ajunge într-o funcţie înaltă dacă nu este „cumătrul” cuiva mai mare. Legile care se fac şi se aplică nu sînt pentru popor, ci pentru „cumătri” şi pentru „cumătrul” cumătrilor”.

Ferească Dumnezeu să-i acuzi pe unii demnitari că în anumite funcţii, cu totul „întîmplător”, dar mai ales pentru că sînt „competenţi”, au ajuns nişte „cumătri” de-ai lor, căci imediat se justifică invocînd doar „întîmplarea creştină” că au acest grad de rudenie! Usturoi n-au mîncat şi nici gura nu le miroase!

Ca să le înţelegeţi mai bine prefăcătoria criminală de care sînt capabili, vă voi reproduce cîteva secvenţe din declaraţiile unora dintr-o anchetă despre „cumătrism” efectuată de site-ul „ÎnProfunzime.md”, în Martie 2015:

Marcel Raducan, deputat PD: “În Parlament poate mai am, nici nu mai ştiu, trebuie să văd pe lista. Dacă v-aţi născut în RM şi cunoaşteţi noţiunea de cumătru, ştiţi că asta este un părinte spiritual al copiilor, trebuie să întrebaţi copiii mei dacă îs favorizaţi de naşi. Ce ţine de mine, am foarte mulţi prieteni, inclusiv cumătri, să zic că mă ajută sau nu, nu ştiu.Este o relaţie pur moldovenească, este un obicei foarte bun. Reuşim să ne susţinem unul pe altul.”

 Fostul cumnat al lui Vlad Filat, Victor Roşca, şi fost deputat PLDM, spunea că în politică relaţiile de rudenie nu stau în capul mesei: “Noi cu preşedintele PLDM avem o relaţie de colegi de partid care este mult mai importantă decît o relaţie de rudenie.”

„Este mai importantă relaţia politică ori cea de familie, nu ştim. Cert este că cele două se împletesc de minune în politica de la Chişinău. Iar exemple sînt cît duce trenul. Şeful Legislativului, Andrian Candu, este finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc. Fostul şef al Vămii, Tudor Balitchi, a fost cununat de un deputat PLDM. Este vorba despre Angel Agachi, tot el ginerele lui Constantin Becciev, directorul de la Apă Canal. Fosta vicepreşedinte al Parlamentului Liliana Palihovici, împreună cu soţul său, fostul ministru al Mediului, Sergiu Palihovici, sînt naşii de cununie ai cuplului Cristina şi Nicu Ţărnă, Cristina Ţărnă fiind vice-directorul Centrului Naţional Anticorupţie. În toate aceste cazuri, nimeni nu încalcă legea întrucît noţiunile de naş, cumătru ori fin nu se regăsesc în nici un document. Aşa că, pînă una, alta, politicienii moldoveni rămîn mereu înconjuraţi de neamuri, indiferent că sînt acasă ori la birou”, nota site-ul „ÎnProfunzime.md” în 2015.

În concluzie, observaţi că tot acest „cumătrism moldovenesc” pute rău şi nicidecum nu miroase a agheasmă! Tuturor acestor „cumătri” care au distrus ţara pe care o guvernează puţin le pasă că lumea civilizată şi democrată observă şi contabilizează aceste anomalii antinaţionale, căci, pentru ei, important este confortul, bunăstarea proprie şi satisfacţia criminală că sînt stăpînii absoluţi ai celui mai sărac şi prost informat popor din Europa.

Culmea absurdului este aceea că, deopotrivă, guvernanţii culpabilii şi poporul deja corupt au convingerea că aceste două „culturi” – cea a „garajului” şi cea a „cumătrismului” – sînt nu doar „satisfacţii personale de gospodar şi de familist creştin”, ci şi „mîndrii naţionale specifice”! Acum înţelegeţi de ce vă mint toţi cei care vă promit integrare europeană dint-un garaj, înconjuraţi de cumătri, la o beţie de sine, cu alcool, în timp ce-şi fac noi planuri mafiote?

Mihai CONŢIU