Republica Ceha intentioneaza sa relaxeze restrictiile daca se mentine trendul descrescator al noilor cazuri de COVID-19

Guvernul ceh intenţionează să relaxeze măsurile de izolare instituite pentru a limita răspîndirea coronavirusului, dar care au asfixiat economia, după ce numărul noilor cazuri de infectare a scăzut în ultimele zile, urmărind acum dacă tendinţa se va menţine şi în zilele următoare, transmite Reuters, scrie agerpres. Republica Cehă a fost printre primele state europene care au instituit în luna Martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atît pentru străinii care vor să intre în ţară, cît şi pentru cetăţenii cehi, care ar dori să plece în străinătate, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă.

Datele din ultimele zile arată o creştere procentuală de o singură cifră a noilor cazuri de COVID-19 confirmate, totalul acestora ajungînd la 4.591 şi 72 de decese. Vineri s-au înregistrat 332 noi cazuri, Sîmbătă 282 şi Duminică 115. Totuşi, aceste cifre ar putea fi distorsionate de numărul mai mic de teste efectuate în weekend. Republica Cehă a efectuat pînă în prezent peste 85.000 de teste pentru depistarea cazurilor de coronavirus.

Ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, a declarat, Luni că, o continuare a trendului descrescător al noilor infecţii ar permite de Joi redeschiderea mai multor magazine, precum cele de materiale de construcţii sau de papetărie, dar şi reluarea unor activităţi sportive în aer liber cu puţin participanţi, cum ar fi terenurile de tenis.

”Putem spune clar acum că reuşim să controlăm relativ bine pandemia şi că nu pandemia ne controlează pe noi”, a apreciat ministrul ceh, precizînd totodată că nu se va grăbi revenirea la normalitate, iar orice relaxare a restricţiilor va fi urmată de o evaluare de circa două săptămîni a efectelor acesteia.

Guvernul ceh doreşte, de asemenea, să efectueze săptămîna aceasta o testare amplă pentru a stabili prevalenţa virusului în rîndul populaţiei.

Un aspect esenţial al relaxării măsurilor de izolare va fi un plan de ”carantină inteligentă” (smart quarantine), prin care echipele de testare, folosind datele de geolocalizare ale telefoanelor mobile şi cele privind tranzacţiile bancare, vor putea să identifice, să izoleze şi să testeze rapid toţi contacţii noilor persoane infectate.

Pe de altă parte, ministrul Adam Vojtech a admis că actualele măsuri severe de izolare, respectiv închiderea majorităţii magazinelor, interzicerea deplasărilor neesenţiale sau închiderea graniţelor, nu pot fi prelungite în mod realist luni la rînd.