REPREZENTANTUL SPECIAL AL OSCE: Discuţiile la Chişinău şi Tiraspol au fost constructive, ne pregătim de următoarea rundă 5+2

FOTO simbol: www.romanialibera.ro

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Conflicte,ambasadorul Andrei Deşciţia, a efectuat o vizită de două zile în Republica Moldova, transmite Publika.md. La Chişinău, oficialul a avut întrevederi cu ministrul de Externe şi Integrării Europene,Natalia Gherman, iar la Tiraspol s-a întîlnit cu liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk, şi negociatorul principal al părţii transnistrene, Nina Ştanski.

Andrei Deşciţia a declarat că discuţiile au fost constructive şi au fost axate pe pregătirea rundei de negocieri 5+2, care urmează să aibă loc pe 3 Octombrie la Bruxelles.De asemenea, el a salutat întîlnirea dintre Leancă şi Şevciuk, care a avut loc săptămîna trecută la Tiraspol şi şi-a exprimat speranţa că acest dialog va continua. De asemenea, Andrei Deşciţia şi-a exprimat speranţa că la următoarea rundă vor fi găsite răspunsurile la mai multe chestiuni, în special, în ceea ce priveşte circulaţia liberă şi mecanismul de control al migraţiei cetăţenilor străini.

Oficialul este de părere că autorităţile de la Chişinău ar trebui să demareze o campanie de informare înainte ca acest mecanism să fie pus în practică. "Tiraspol este îngrijorat că acest mecanism va fi îndreptat împotriva cetăţenilor, în special a celor străini", a subliniat Andrei Deşciţia.

Deputaţii au stabilit săptămîna trecută un mecanism de control al migraţiei cetăţenilor străini care intră în ţara noastră prin regiunea transnistreană. Mecanismul, care a fost acceptat şi de Uniunea Europeană, esteţinut, deocamdată, în secret.