REPREZENTANTII SOCIETATII CIVILE AU ADRESAT UN APEL PUBLIC CATRE PARLAMENT SI GUVERN

Reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale au adresat pe 29 septembrie un apel public către Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova, cu privire la lipsa transparenţei în procesul de reformare a sistemului judecătoresc.

Semnatarii apelului au îndemnat factorii de decizie ”să nu admită abateri de la obiectivele asumate anterior şi să nu promoveze în grabă iniţiativele care pot fi periculoase pentru viitorul R. Moldova”.

Directorul de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Nadejda Hriptievschi, a menţionat că ”pînă în prezent factorii de decizie nu au elaborat un set de propuneri legislative, care au fost înaintate de către CRJM pentru reforma sistemului judecătoresc în luna iunie curent”.

Reprezentanţii societăţii civile au atenţionat că ”lupta cu corupţia reală este un proces de lungă durată, iar acesta începe prin crearea cadrului legal favorabil, consolidarea instituţiilor şi numirea în funcţiile cheie potrivit profesionalismului şi integrităţii”.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au adus drept exemplu mai multe modificări legislative, care, în opinia lor, nu vor rezolva problemele din sistem, ci dimpotrivă, vor agrava situaţia. Printre acestea se numără iniţiativa de reducere a numărului judecătorilor la Curtea Supremă de Justiţie şi înlocuirea acestora cu reprezentanţi ai mediului academic, instituirea unor instanţe specializate în cauze de corupţie, reducerea numărului de căi de atac în anumite cauze, modificarea procedurii de achitare a taxei de stat şi altele.

În concluzie, semnatarii apelului au solicitat tuturor factorilor de decizie adoptarea urgentă a legii procuraturii, a proiectelor de lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate, respectarea legislaţiei privind transparenţa decizională la elaborarea proiectelor şi actelor normative ş.a.