REPREZENTANTII PCRM CARE AR PUTEA PRELUA CONDUCEREA UNOR IMPORTANTE ORGANIZATII DE STAT

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a declarat că nu doreşte să participe la guvernare, chiar dacă a votat pentru învestirea în funcţie a Guvernului Gaburici, dar şi-ar dori să preia conducerea unor instituţii de stat aflate sub control parlamentar. Tribuna.md a analizat această solicitare a comuniştilor, încercînd să identifice potenţialii candidaţi la funcţiile respective.

Astfel, tot mai multă lume îl vede în funcţia de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate pe deputatul comunist Artur Reşetnicov. El a ocupat această funcţie şi anterior, are experienţa necesară şi ar putea lesne face faţă unei asemenea provocări, dacă i s-ar acorda încă o şansă.

În anumite cercuri în Parlament se vorbeşte că alt deputat comunist, Oleg Reidman ar fi candidatul cel mai potrivit pentru funcţia de Preşedinte al Curţii de Conturi, dacă coaliţia de guvernare ar oferi-o PCRM.

În funcţia de Preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului este văzut Corneliu Mihalachi, un alt deputat comunist, care anterior a fost preşedinte al CCA.

În funcţia de Preşedinte al Comisiei Electorale Centrale este văzut deputatul comunist, Anatolie Zagorodnîi, un cunoscut jurist cu o bogată experienţă politică, inclusiv parlamentară. Totodată, un potenţial candidat la această funcţie este şi ex-ministrul Justiţiei, Vitalie Pîrlog, care a candidat pe lista PCRM la precedentele alegeri parlamentare.

În funcţia de Preşedinte al Consiliului de observatori al companiei publice „Teleradio-Moldova” ar putea veni Adela Railean, care a condus anterior televiziunea publică, iar în cadrul ultimelor alegeri parlamentare a candidat pe lista PCRM. Însă, în cazul acestei funcţii, pe care şi-o doresc comuniştii, ar putea apărea o problemă – concursul pentru funcţiile vacante de membru al CO este în plină desfăşurare, iar Adela Railean nu participă la el.

Andriana CHEPTINE, tribuna.md