Reporteri fara Frontiere sesizeaza ONU cu privire la incalcarea libertatii presei in timpul epidemiei de coronavirus

Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres /RSF/) a anunţat Miercuri că a depus plîngere pe lîngă ONU pentru ca instituţia internaţională ”să denunţe oficial statele care, încălcînd dreptul la informare în timpul epidemiei de coronavirus, pun în pericol sănătatea persoanelor”, potrivit AFP, scrie agerpres. Asociaţia precizează într-un comunicat că această plîngere ia forma unei „scrisoare de acuzare” adresată raportorului special al ONU privind dreptul la sănătate, Dainius Puras, şi omologului său pentru dreptul la libertatea de opinie şi de expresie, David Kaye.

Această scrisoare semnalează încălcările constatate în cadrul „Observatoire 19”, un instrument instituit la începutul lunii Aprilie de către RSF pentru a evalua impactul pandemiei asupra jurnalismului şi a documenta „cenzura de stat, dezinformarea deliberată şi efectele lor asupra informării corecte”.

RSF a înregistrat cazuri de cenzură, de detenţie arbitrară, de hărţuire şi de violenţe asupra jurnaliştilor, precum şi modificări legislative îngrijorătoare în 38 de ţări şi precizează că „lista nu este exhaustivă”.

„În Brazilia ca şi în SUA, Preşedinţii îi atacă cu violenţă pe jurnalişti. Jurnalişti au fost arestaţi în Algeria, Iordania şi în Zimbabwe. În Ungaria, o lege orwelliană a impus un stat poliţienesc al informaţiei. În Cambodgia, premierul utilizează criza de COVID-19 pentru a-şi întări puterea. Fără a mai vorbi de China, unde reprimarea jurnalismului a permis epidemiei să se propage, la Wuhan, iar apoi în restul lumii”, afirmă RSF, citată de AFP.

Reporteri fără Frontieră „se alarmează de asemenea pentru vulnerabilitatea în faţa virusului a jurnaliştilor menţinuţi în detenţie, în pofida epidemiei, în Turcia şi în Arabia Saudită”.

Scopul acestui demers către raportorii speciali ai ONU este „de a trece de la avertisment la acţiune faţă de state, sesizînd sub forma unui apel urgent fiecare dintre statele unde s-au înregistrate încălcări ale libertăţii presei care aduc atingere dreptului la sănătate”, cu scopul de a obţine măsuri concrete, precum eliberarea jurnaliştilor deţinuţi.

În mesajul său, RSF cere de asemenea raportorilor speciali să proclame public că dreptul la informaţie este „inerent” dreptului la sănătate.

„Aşa cum afirmă Declaraţia privind informaţia şi democraţia, dreptul la informare constă în libertatea de a căuta şi a primi informaţii credibile şi de a avea acces la acestea. Încălcarea acestui drept înseamnă a pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa fiinţelor umane. Aşteptăm ca statele care încalcă acest drept să fie denunţate public de instituţiile ONU”, explică Christophe Deloire, secretar general al RSF.