Replică la acuzatiile antiruse din SUA

Companiile americane media din Rusia vor fi investigate

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat o propunere de investigare a organizaţiilor mass-media americane care activează în Rusia, ca o reacţie la măsurile luate în SUA după presupusele ingerinţe rusești în campania electorală, relatează agenţiile Reuters şi Associated Press.

Investigaţia, efectuată de Comisia pentru Politici de informare, Tehnologie şi Comunicaţii a Dumei de Stat, are obiectivul de a verifica dacă "organizaţiile de presă americane" respectă legislaţia Rusiei. Printre companiile media vizate se numără filialele din Rusia ale CNN, Voice of America şi Radio Liberty. Iniţiativa anchetei îi aparţine deputatului Konstantin Zatulin, membru al formaţiunii pro-Kremlin Rusia Unită, care a propus acţiuni de retorsiune după o serie de măsuri "represive" ale Statelor Unite împotriva postului de stat Russia Today (RT).

Anterior, senatorul democrat american Jeanne Shaheen a cerut Departamentului american al Justiţiei să investigheze activităţile postului RT. Shaheen a sugerat că postul Russia Today ar fi fost implicat în campania rusă de influenţare a electoratului american pentru a favoriza victoria republicanului Donald Trump în scrutinul prezidenţial.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.